Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. AMD представи новите си чипове с изкуствен интелект

Технологии

AMD представи новите си чипове с изкуствен интелект

AMD представи новите си чипове с изкуствен интелект - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

AMD обяви новите си чипове с изкуствен интелект за всякакви приложения - от най-модерните центрове за данни до усъвършенствани лаптопи.

По този начин AMD отправя предизвикателство към пазарния лидер Nvidia.

През последните две години търсенето на специализирани процесори, които помагат за разработването, обучението и работата на приложения за изкуствен интелект, като ChatGPT, нарасна рязко.

Въпреки доминиращата позиция на Nvidia на пазара, AMD се превърна в един от най-сериозните ѝ конкуренти, а главният изпълнителен директор Лиза Су заяви, че следващото поколение процесори на фирмата ще се конкурира с предложенията на конкуренти като Nvidia.

„ИИ е наш приоритет номер едно и ние сме в началото на невероятно вълнуващо време за индустрията, тъй като ИИ трансформира почти всеки бизнес, подобрява качеството ни на живот и променя всяка част от пазара на компютри“, каза Су по време на основната реч на Computex, водещото технологично изложение в Тайван.

Тя също така обяви, че AMD ще следва годишен цикъл на актуализация за своите усъвършенствани ускорители, а най-новият - Instinct MI325X - е планиран за пускане по-късно тази година.

Това последва главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, който в неделя сподели подобен план за годишно обновяване на най-добрите продукти на компанията.

Със своите партньорства с някои от най-големите компании за лаптопи в света Су изведе лидери от Microsoft, HP, Lenovo и Asus, които изтъкнаха включването на процесорите Ryzen на AMD в своите компютри с изкуствен интелект.

Microsoft е един от лидерите сред големите технологични компании в областта на изкуствения интелект, като инвестира милиарди в създателя на ChatGPT OpenAI и също така бързо интегрира функции с изкуствен интелект в своите продукти.

По-рано този месец тя представи своите компютри Copilot+ - така наречените „компютри с изкуствен интелект“, които ще работят с операционната система Windows с вграден изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви в понеделник, че процесорите Ryzen на AMD ще бъдат включени в тези машини.

„Намираме се в разгара на мащабна промяна на платформата за изкуствен интелект, която обещава да промени начина, по който живеем и работим“, каза Надела във видеопослание по време на речта на Су.

„Ето защо дълбокото ни партньорство с AMD, което обхваща множество компютърни платформи - от персоналните компютри до персонализирания силиций за Xbox, а сега и за ИИ, е толкова важно за нас.“

Су е само една от няколкото тежки фигури в индустрията на чиповете на Computex тази година.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон, шефът на Intel Пат Гелсинджър и Рене Хаас от британския гигант за проектиране на чипове Arm също са планирани да изнесат ключови речи.

Технологичните фирми залагат много на изкуствения интелект, а тайванските производители заемат централно място в плановете им - на острова се произвеждат по-голямата част от най-модерните полупроводници в света, включително тези, необходими за най-мощните приложения и изследвания на изкуствения интелект.