Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Apple подписва нов дългосрочен договор с Arm за чип технология

Технологии

Apple подписва нов дългосрочен договор с Arm за чип технология

Apple подписва нов дългосрочен договор с Arm за чип технология - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Apple подписа нова сделка с Arm за технология за чипове, която „се простира и след 2040 г.“, предава Ройтерс, позовавайки се на документите за първично публично предлагане на Arm, които от компанията подадоха преди ден.

Още тогава от Arm обявиха очакванията си да генерират 52 милиарда долара от първоначалното публично предлагане. Собственикът на Arm SoftBank Group планира да предложи 95,5 милиона американски депозитарни акции на базираната в Обединеното кралство компания за $47 до $51 на брой, казаха от Arm.

Arm притежава интелектуалната собственост на изчислителната архитектура върху, която се базират повечето смартфони в света. Не е тайна, че от доста време Apple използва технологията на Arm за производство на свои собствени персонализирани чипове за iPhone, iPad и Mac.

Двете компании имат дълга история - Apple беше една от първите компании, които си партнираха, за да основат фирмата през 1990 г., преди пускането на нейния преносим компютър „Newton“ през 1993 г., който използва процесорен чип, базиран на Arm. Newton се провали, но Arm стана доминираща в сегмента на чиповете за мобилни телефони поради ниската си консумация на енергия, което помага на батериите да издържат по-дълго.

Със сумата от 735 милиона щатски долара Apple беше сред редицата големи технологични компании, които инвестираха в първичното публично предлагане на Arm. 

Amazon преговаря за инвестиция в Arm преди първичното ѝ публично предлагане

Сделката, оповестена във вторник, не беше спомената в предишните документи на Arm за IPO, публикувани на 21 август, което предполага, че сделката е подписана след тази дата.

От Arm и Apple все още не са коментирали сделката.

Анкети