Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Apple с ръст на приходите от 119,6 млрд. долара за последното тримесечие на 2023 г.

Технологии

Apple с ръст на приходите от 119,6 млрд. долара за последното тримесечие на 2023 г.

Apple с ръст на приходите от 119,6 млрд. долара за последното тримесечие на 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

За първи път през последните тримесечия Apple отчете ръст на продажбите, като приходите се увеличиха минимално спрямо предходната година, а печалбата надмина очакванията, предаде АФП.

Продажбите в Китай обаче намаляха през периода октомври-декември на фона на опасенията от засилване на конкуренцията на ключовия пазар.

Акциите на производителя на iPhone се понижиха с 0,9% в следборсовата търговия в четвъртък.

За последното си тримесечие Apple реализира продажби на стойност 119,6 млрд. долара, което е с 2% повече спрямо предходната година.

За тримесечието, печалбата й възлиза на 33,9 млрд. долара, а стойността на разводнената печалба на акция е над очакванията - 2,18 долара.

„Apple отчита ръст на приходите за декемврийското тримесечие, подхранван от продажбите на iPhone, и рекордни за всички времена приходи в областта на услугите“, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук в изявление.

Наблюдаваните отблизо продажби на iPhone на компанията възлизат на 69,7 млрд. долара, което също е подобрение спрямо същото тримесечие на 2022 г.

Но притесненията около китайския пазар хвърлиха сянка върху новината.

Компанията заяви, че нетните ѝ продажби в „Велик Китай“ - включително континентален Китай, Хонконг и Тайван - са намалели спрямо година по-рано до 20,8 млрд. долара през последното тримесечие.

Данните на Counterpoint Research, показват, че през последните три месеца на миналата година, делът на Apple на пазара на смартфони е достигнал най-високата си стойност от края на 2020 г. насам.

Това до голяма степен се дължи на възстановяването от предишните спирания на производството, свързани с Covid-19, което доведе до прекъсване на производството.

Counterpoint добави, че последните месеци на годината обикновено са силен период за Apple, като продажбите на iPhone се увеличават от търсенето по празниците.

В перспектива, инвеститорите наблюдават представянето на дългоочакваните слушалки с очила за смесена реалност Vision Pro, които ще бъдат пуснати на пазара в САЩ днес.

Анкети