Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Брюксел проверява дали Amazon спазва новия закон на ЕС за правата на потребителите

Технологии

Брюксел проверява дали Amazon спазва новия закон на ЕС за правата на потребителите

Брюксел проверява дали Amazon спазва новия закон на ЕС за правата на потребителите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

ЕК обяви, че започва проверка на гиганта в онлайн търговията Amazon, за да провери доколко неговите мерки за защита на потребителите съответстват на новия закон на ЕС за правата на потребителите, предаде АФП.

Искането за информация е насочено към оценката на риска на Amazon и мерките за намаляване на риска, изисквани съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), "по-специално по отношение на разпространението на незаконни продукти и защитата на основните права", се казва в изявление на Комисията.

В него се разглежда и системата на Amazon за изготвяне на персонализирани препоръки за продукти - въз основа на данните на даден потребител - и какви възможности имат потребителите да ги откажат.

Amazon трябва да отговори до 6 декември.

Компанията отговори с думите: "Разглеждаме това искане и работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия".

Разследването на Брюксел е само първоначална стъпка, разрешена съгласно DSA, която влезе в сила през август за най-големите платформи, и само по себе си не представлява индикация за правни нарушения или стъпка към наказание.

Комисията вече е започнала редица други проверки срещу големи онлайн платформи, за да получи информация за това как те спазват DSA.

Разследване, подобно на това срещу американския гигант Amazon, вече е започнало и срещу китайския му конкурент AliExpress, като се проверява какво прави той, за да защити потребителите от продажбата на незаконни продукти.

Други разследвания, насочени в по-голяма степен към мерките за ограничаване на онлайн дезинформацията и незаконното съдържание, бяха започнати по отношение на X, TikTok, Meta и YouTube.

Ако се установи, че дадена платформа нарушава DSA, тя рискува да получи глоби от ЕС, които могат да достигнат до шест процента от глобалния оборот.