Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Експерт по киберсигурност: Всяко устройство с Wi-Fi може да бъде използвано за хакерска атака

Технологии

Експерт по киберсигурност: Всяко устройство с Wi-Fi може да бъде използвано за хакерска атака

Експерт по киберсигурност: Всяко устройство с Wi-Fi може да бъде използвано за хакерска атака - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay
снимката е илюстрована

„Всяко едно домашно устройство, което използва Wi-Fi, може да бъде включено в хакерска атака, като тази срещу сайта на Държавната агенция „Разузнаване“, това обясни пред Нова тв киберекспертът Спас Иванов.

По думите му подобни атаки няма да спрат, но е важно каква е целта.

„Докато атаката от събота не крие сериозни рискове, то удар срещу институция с голяма база лични данни би била много по-опасна“, коментира специалистът.

„Много хора задават въпроса защо не изолираме българското IP адресно пространство, така че отвън да не може да се атакува. Това не е толкова просто. Правили сме го преди и се оказва, че в един момент много „зомбирани компютри“ у нас се пренасочват да правят същото нещо. Това е компютър, чийто собственик няма никаква представа, че се използва за зловредни операции. Вашите компютър, рутер, смарт камера, телефон, може да станат участник в подобни атаки. Ако имате смарт хладилник, той също може да бъде част от Bot мрежа“, уточни Иванов.

По думите му е много трудно да предпазим личните си устройства от участие в кибератаки.

„Трябва да поддържате добра киберхигиена. Устройствата трябва да бъдат обновявани до последна версия, да имат антивирусен софтуер. Рутерите също трябва да се обновяват. Те са добър начин да бъде компрометирана домашната мрежа“, посочи специалистът.

„В момента Русия не жъне сериозни успехи на бойното поле. За сметка на това, на киберфронта може да покаже някакви успехи. Тези „успешни“ атаки се раздуват от местните медии“, коментира още експертът.

„От една страна това драматично оптимизира разходите за средства и защита. От друга страна обаче при една атака може да бъдат ударени много неща наведнъж. Ако тази консолидация завърши, там ще бъдат прибрани сайтовете на редица организации като НАП, НОИ“, заключи Иванов.

Анкети