Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Киберексперт за грешката с BG-ALERT: Не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност

Технологии

Киберексперт за грешката с BG-ALERT: Не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност

„Истината е, че тази система не работи въобще“, коментира Ясен Танев

Киберексперт за грешката с BG-ALERT: Не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност - Tribune.bg
Снимка:

Часове след като до мобилните телефони на стотици българи беше изпратено стряскащо съобщение със сигнал за опасност от BG-ALERT, стана ясно, че при тестването на системата е била допусната човешка грешка.

Припомняме, че миналата вечер около 18:55 часа съобщение със стряскащ текст и звук изплаши много българи, които едновремено на мобилните си телефони получиха известие за опасност.

„Внимание, опасност!“, придружено със сигнал от президента.

Това е било изписано върху дисплеите на мобилните устройства на около една трета от жителите в страната ни. И въпреки, че в известието е било изписано на латица „test test“, като сигнал, че системата се тества, стотици хора изплашени са напуснали панически домовете си, а други били смразени от липсата на информация и конкретни инструкции. Единствените насоки били да се посети сайта bg-alert.bg, но дори и към момента той не е достъпен.

„Фирмата, ангажирана с разработване на софтуера за BG-ALERT и нейното интегриране с мобилните оператори, при извършване на тест, което е част от подготовката за официалното тестване, по погрешка, вместо в тестовата среда, изпраща съобщението в реалната“.

Това обясни в ефира на bTV директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

По думите му предстои среща с компанията, отговорна за изпратените известия.

„Грешката, която беше допусната е с последици и държим да знаем защо се стигна до там. Ще установим дали има някакви процедурни нарушения в самата фирма“, допълни той.

По думите му фирмата, отговорна за съобщенията, работи по свои правила и процедури.

Веднага след нелепата ситуация още същата вечер от МВР публикуваха във фейсбук информация, в която подчертават, че съобщението е било тестово и не е координирано с МВР, нито е било свързано с конкретно тревожно събитие.

В ранните часове на днешния ден отново във фейсбук страницата на МВР беше публикувана по-подробна информация, от която става ясно, че човешка грешка стои в основата на недоразумението, внесло смут и паника сред хората.

Спопред експерта по киберсигурност Ясен Танев с автоматичното изпращане на съобщението, макар и тестово са били нарушени всички добри практики.

„Работено е в реална среда, един човек е успял да направи съобщение, което е изцяло извън контекста и да го адресира от президента, а след това не е имало някой, който да го верифицира или потвърди. Без знанието на телеком или МВР някой е използвал тяхното влияние и система, за да изпрати съобщението“, обясни пред bTV експертът.

По думите му при вчерашните тестове на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност.

„Съобщение с текст „test test“, в което е забъркан и държавният глава, може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от населението. Имаме страхотния късмет да видим колко зле е направена тази организация за управление на съобщенията и как един човек може да изпрати съобщение до всички. Представете си всички сценарии в главата, които идват на обикновените хора, но и на специалиста по киберсигурност – дали този човек сбърка сам или някой не го накара покрай цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал човека или системата“, допълни Танев.

„Трябва да се разбере как това се е получило, кой е оторизирал съобщението да премине през защитните процеси, имало ли е въобще такива. Някой трябва да поеме отговорността, защото усещането, че това работи, дори и тестово, не е вярно. Истината е, че тази система не работи въобще, защото който е решил, е пратил съобщение“, каза киберекспертът.

Подобни тестове се правят в локална среда, категоричен е той.

„Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства. Ако се правят тестове в реална среда, трябва населението да бъде информирано, а не всеки да си прави тестове, когато прецени. Когато имаме критични съобщения, нормално е някой да ги валидира“, допълни Ясен Танев.

Според директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов стряскащата визия на съобщенията и по-конкретно информацията за сигнал от президента, е свързана с операционните системи на телефоните.

Президентската институция няма никаква връзка с това съобщение. Това е особеност, свързана с операционните системи на телефоните. По-старите системи предоставят съобщението в този вид. Това произтича от настройките, които са направили производителите на телефоните. То произтича от английски език и когато се преведе на български, изглежда ужасяващо за нас“, уточни той.

По думите му на официалната страница на системата BG-ALERT има снимки, на които е показано как съобщението трябва да изглежда на съвременен мобилен телефон с актуална операционна система и как на такъв със стара версия.

Истинското предупредително съобщение ще изглежда по много по-различен начин и ще бъде представено в понеделник, каза шефът на пожарната.

Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва разумно. Официалните тестове на BG-ALERT ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември.

Анкети