Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Старт на обратното броене: Първото изстрелване на европейската ракета „Ариана 6“ ще се случи до часове

Технологии

Старт на обратното броене: Първото изстрелване на европейската ракета „Ариана 6“ ще се случи до часове

Старт на обратното броене: Първото изстрелване на европейската ракета Ариана 6 ще се случи до часове - Tribune.bg
Снимка:
© Европейска космическа агенция/ESA

След четиригодишно забавяне новата европейска ракета „Ариана 6“ ще излети за първи път днес, носейки със себе си надеждите на континента да си възвърне независимия достъп до космоса, предаде АФП.

Първият полет на най-мощната досега ракета на Европейската космическа агенция (ЕКА) е планиран да стартира от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, в 15:00 ч. местно време (18:00 ч. по Гринуич и 21 ч. българско време).

След последния полет на предшественика на ракетата „Ариана 5“ преди година, Европа не е в състояние да изстрелва сателити или други мисии в космоса, без да разчита на конкуренти като американската компания SpaceX на Илон Мъск.

Затова мнозина ще наблюдават изстрелването с нетърпение и надежда, че то ще сложи край на една трудна ера за европейските космически усилия.

В исторически план почти половината от първите изстрелвания на нови ракети са завършвали с неуспех.

Това включва и „Ариана 5“, която се взриви миг след излитане през 1996 г., но от 117-те изстрелвания за близо 20 години само един полет е бил неуспешен.

Всички на площадката за изстрелване в Куру, която е заобиколена от джунгла на южноамериканското крайбрежие, се надяват историята да не се повтори за „Ариана 6“.

„Съществува елемент на риск, защото това е първи полет, но ние се опитахме да го намалим максимално, така че сме уверени“, каза Филип Баптист, ръководител на френската космическа агенция CNES.

Тони дос Сантос, технически ръководител на ЕКА в Куру, заяви, че екипите на земята ще могат да „въздъхнат с облекчение, когато първите спътници бъдат освободени“ едва час и шест минути след старта.

Етикети: Европа (379) ESA (3)