Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Въвеждат новото единно зарядно в ЕС до есента на 2024 годна

Технологии

Въвеждат новото единно зарядно в ЕС до есента на 2024 годна

Въвеждат новото единно зарядно в ЕС до есента на 2024 годна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Новото зарядно USB тип С трябва да влезе в сила до есента на 2024-та година.

„Употребата му ще спрат отпадъците от 11 хиляди тона на година“, това каза докладчикът по темата в Европарламента Алекс Салиба от ЕНП, цитиран от БНР.

„След две години общото зарядно ще се използва за смартфони, електронни четци, клавиатури, мишки за компютри, преносими устройства, таблети, цифрови камери, а в началото на 2026-та година - и за лаптопите“, подчерта Салиба.

„Зареждането също ще става по-бързо, допълни той. Така ще бъдат спестени разходи от поне 250 млн. евро годишно и  хиляди тонове отпадъци, каза от своя страна еврокомисарят“, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Създава се удобство и спестява пари на гражданите, като същевременно има полза за околната среда, намалявайки генерирането на отпадъци. В същото време ние не спираме техническия прогрес и редовно ще се адаптират и отчитат достиженията на техниката, включително и за единното безжично зарядно. Предстои да разгледаме възможностите за единно зарядно и за много други сфери от бита и домакинствата, навсякъде, където няма технически ограничения за използване на единното зарядно“, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Етикети: зарядно (5) ЕС (24)
Анкети