Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Великобритания глоби TikTok с 12,7 млн. паунда заради злоупотреба с лични данни на деца

Технологии

Великобритания глоби TikTok с 12,7 млн. паунда заради злоупотреба с лични данни на деца

Великобритания глоби TikTok с 12,7 млн. паунда заради злоупотреба с лични данни на деца - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Британският регулаторен орган за данни е наложил глоба на TikTok в размер на 12,7 млн. паунда (15,9 млн. долара) за това, че е позволил на до 1,4 млн. деца под 13 години да използват платформата ѝ в нарушение на собствените ѝ правила, предаде АФП.

Службата на комисаря по информацията заяви, че китайската фирма е нарушила законодателството на Обединеното кралство, като не е получила съгласието на родителите или настойниците за използване на данните на децата, след като те са създали акаунти, въпреки че са били твърде малки.

TikTok оспори констатацията, което допълнително утежни положението ѝ след вълната от забрани от страна на западните правителства за използване на платформата на официални устройства поради опасения, че данните могат да бъдат достъпни за Пекин.

„Ще продължим да разглеждаме решението и обмисляме следващи стъпки“, се казва в изявление на компанията.

„Инвестираме значителни средства, за да помогнем на лица под 13 години да не влизат в платформата, а нашият екип за безопасност, който наброява 40 000 души, работи денонощно, за да помогне за поддържането на платформата в безопасност за нашата общност“, се казва в съобщението.

Въпреки това TikTok приветства решението на ICO да намали глобата от 27 млн. паунда, за която регулаторът по-рано беше предупредил, че може да наложи.

Условията за ползване на популярната платформа за споделяне на видеоклипове не позволяват на деца под 13 години да създават акаунти.

Но ICO заяви, че TikTok не е извършила адекватни проверки, за да предотврати това във Великобритания, и че през 2020 г. са били засегнати до 1,4 млн. деца.

„Това означава, че техните данни може да са били използвани за проследяване и профилиране, потенциално доставяйки вредно, неподходящо съдържание при следващото им превъртане“, заяви комисарят по информацията Джон Едуардс.

„Съществуват закони, които гарантират, че нашите деца са толкова сигурни в цифровия свят, колкото и във физическия“, каза той в изявление. „TikTok не спази тези закони.“

Анкети