Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Virgin Orbit на Ричард Брансън прекрати дейността си

Технологии

Virgin Orbit на Ричард Брансън прекрати дейността си

Virgin Orbit на Ричард Брансън прекрати дейността си - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Virgin Orbit, компанията за изстрелване на спътници, основана от британския милиардер Ричард Брансън обяви пред медиите, че прекратява окончателно дейността си само няколко месеца след голям провал на своя мисия, предаде АФП.

Базираната в Калифорния фирма, която в началото на април вече подаде молба за защита от фалит по реда на чл. 11 в САЩ, продаде на търг основните си активи, като възстанови малко над 36 млн. долара.

Това е едва един процент от временната стойност, която тя достигна в края на 2021 г. на Уолстрийт, когато беше оценена на около 3,5 млрд. долара.

В изявлението, в което обяви, че продава активите си на четирима спечелили търга и след това се закрива, Virgin Orbit благодари на служителите и заинтересованите страни и заяви, че компанията ще бъде запомнена със своите "революционни технологии".

„През цялата си история Virgin Orbit е била в челните редици на иновациите и е допринесла значително за развитието на търговското изстрелване на ракети“, заяви компанията.

Virgin Orbit беше създадена през 2017 г. чрез отделяне от Virgin Galactic, компанията на Брансън за космически туризъм.

Нейната цел беше да предоставя бързи и адаптивни услуги за изстрелване в космоса за разрастващия се пазар на малки спътници, като изстрелва мини ракети от модифициран самолет Boeing 747-400.

Компанията претърпя сериозен неуспех по-рано тази година, когато опитът за изстрелване на първата ракета в космоса от британска земя завърши с провал.

Етикети: фалити (7)
Анкети