Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. За първи път в Европа: Тестово в Белгия дрон транспортира кръв за нуждите на болница (ВИДЕО)

Технологии

За първи път в Европа: Тестово в Белгия дрон транспортира кръв за нуждите на болница (ВИДЕО)

За първи път в Европа: Тестово в Белгия дрон транспортира кръв за нуждите на болница (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Helicus

Белгия се превърна в първата страна, в която дрон транспортира кръв за нуждите на болниците, съобщи порталът „Focus on Belgium“.

Това е огромен технически напредък, категорични са от местната компания Helicus, известна с разработването на приложения за дронове и технологии за въздушен медицински транспорт, които бяха оператори на полета. Като целта на компанията в бъдеще подобни полети да са ежедневие, зашото са икономични, екологичнии надеждни. Към настоящия момент за такива операции традиционно се използват хеликоптери или леки самолети, което е доста скъпо и замърсяващо околната среда.

Изпитателният полет се проведе близо до Лимбург във фламандската част на Белгия, като безпилотният летателен апарат с 16 електрически двигателя и витла е летял със скорост до 130 км/ч в продължение на 30 минути, изминавайки 2,6 километра и е доставил десет сака с кръв успешно.

Машината вече е доказала способността си да превозва двама пътници или товар до 220 кг., отбелязват от Helicus.

„Днес бе постигнат нов крайъгълен камък в европейската безпилотна авиация чрез транспортиране на голямо медицинско съдържание с помощта на пътнически дрон, тежащ 600 кг, който беше напълно натоварен“, коментират от Helicus.

Дронът EH216-S на производителя EHang има цели 16 електрически мотора, достига максимална скорост от 130 км/ч и има далечина на полета с пълен полезен товар от 30 км.

Организирането на тестовия полет беше в сътрудничество между Helicus, EHang, DronePort и Белгийския Червен кръст.

Представители на Белгийския орган за гражданска авиация (BCAA), дали предварително одобрение за тази операция съгласно разпоредбите на ЕС, също присъстваха на събитието, за да оценят хода на мисията. Одобрението на подобни полети към момента все още е доста тромаво, което представялва пречка за бързото им навлизане в ежедневито на хората.

Според организаторите това е първият път, когато дрон от такъв калибър се издига във въздуха над Белгия, като същевременно е напълно в съответствие с настоящата правна рамка на европейското законодателство за дронове (в сила от 2020 г. и 2023 г.).

Напълно безпилотният товарен полет следваше предварително зададена траектория на полета. А пилотите на земята бяха в готовност като допълнителна мярка за безопасност.

„Този полет беше изпълнен в съответствие със законодателството на ЕС. Това ни позволи да натрупаме безценен опит за това как безопасно да боравим с този тип нови технологии и операции”, каза Микаел Шамим, главен изпълнителен директор на Helicus.

„Дроновете правят възможно извършването на сложни мисии от първостепенна необходимост с ефективност, нечувана досега, като в същото време са екологични и икономични“, казва вицепремиерът и министър на мобилността на Белгия Жорж Гилкинет.

„Някои мисии, изпълнявани с хеликоптер или леки самолети, вече могат да се изпълняват с дронове, което значително намалява въглеродния отпечатък на тези мисии. Ето защо, като публичен орган, ние искаме да помогнем на белгийския сектор за дронове, като създадем правна рамка и разработим прости, достъпни процедури за тези, които желаят да развиват сектора“, допълни той.

„Това е фантастична демонстрация на това какво могат да постигнат иновациите, когато хората и компаниите работят в тясно сътрудничество по споделена идея, с една обща цел. Тази демонстрация трябва да ни накара да се почувстваме много оптимистични за това как технологиите и иновациите могат да отговорят на социалните и медицински нужди на обществото в бъдеще“, казва Хилде Ваутманс, член на Европейския парламент.

Според производители и оператори на дронове законодателството в областта на транспорта в ЕС се нуждае от промени, тъй като все още не е в крак с технологиите и иновациите в този сектор, но тестовият полет е стъпка в правилната посока.