Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Цените на жилищата в Обединеното кралство се сринаха

Имоти

Цените на жилищата в Обединеното кралство се сринаха

Цените на жилищата в Обединеното кралство се сринаха - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на жилищата в Обединеното кралство се понижиха с най-бързия темп от 2009 г. насам. Жилищният пазар в страната е изправен пред допълнителни затруднения след неотдавнашен скок в разходите за заеми, съобщи ипотечният кредитор Nationwide, предава Ройтерс.

В сравнение с май миналата година средната цена на жилищата е намаляла с 3,4% след годишен спад от 2,7% през април, отчитат от Nationwide.

Това е най-големият спад на годишна база в сраната след световната финансова криза от преди около 14 години.

Цените на жилищата са се понижили с 0,1% през май спрямо април след месечен ръст от 0,4% през април.

На този фон в началото на 2023 г. жилищният пазар показа признаци на възстановяване след скока на лихвените проценти по ипотечните кредити в края на миналата година, предизвикан от плановете за „мини-бюджет“ на бившия премиер Лиз Тръс за намаляване на данъците, което предизвика смут на финансовите пазари.

Според официалните данни, изнесени миналата седмица, темпът на инфлация в Обединеното кралство се е забавил през април с по-малко от очакваното до 8.7%.

Това накара анализаторите да прогнозират, че Bank of England ще трябва да повиши лихвените проценти над сегашното им ниво от 4.5% до 5.5%, за да се опита да забави покачването на цените.

В резултат на данните за инфлацията редица кредитори увеличиха лихвените си проценти по ипотечните кредити, като Nationwide направи най-значимото движение с повишение до 0.45 процентни пункта.

„Насрещните ветрове на жилищния пазар изглежда ще се засилят в близко бъдеще“, каза Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide, цитирайки риска, че скокът в разходите по заемите и ипотечните лихви може да бъде устойчив.

„Въпреки това според нас сравнително мекото приземяване остава най-вероятният резултат, тъй като условията на пазара на труда остават стабилни и балансите на домакинствата имат сравнително добри показатели“, каза Гарднър.

Мартин Бек, икономист от групата за прогнозиране на EY Item Club, каза, че спадът от 4% в цените на жилищата спрямо пика през миналия август е скромен в сравнение със 7% покачване на цените на жилищата през последните две години.

По данни изнесени от икономиста на EY Item Club около 2,5 милиона собственици на жилища, които са закупени чрез ипотечни сделки с фиксиран лихвен процент няма да усетят никаква промяна в лихвите до края на 2023 г. Според Бек Bank of England вероятно ще продължи да повишава разходите по заемите, което автоматично означава, че цените на жилищата ще се понижат още повече.

Анкети