Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Централната част на Париж става забранена за автомобили територия

Автомобили

Централната част на Париж става забранена за автомобили територия

Жителите на града ще гласуват дали във френската столица да бъде забранено движението и на „споделени“ електрически тротинетки

Централната част на Париж става забранена за автомобили територия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Движението на автомобили в центъра на Париж ще бъде сериозно ограничено, а транзитното им преминаване през централната част до голяма степен ще бъде забранено, за да бъде освободено повече пространство за пешеходците и колоездачите. Това обяви днес кметът на френската столица Ан Идалго, предаде ДПА.

Идалго от години провежда политика на промени в организацията на пътния трафик в Париж, отбелязва агенцията. Движението на автомобили по улиците край бреговете на река Сена е забранено и те са все по-достъпни за пешеходците. Програмата на градоначалника включва изграждането на нови велоалеи и обособяване на повече зелени площи във френската столица. Въведено е ограничение на скоростта за движение на превозните средства от 30 километра в час в голяма част от Париж.

Идалго съобщи, че се изготвя нов правилник, чието прилагане ще доведе до по-голямо взаимно уважение между шофьорите от една страна и пешеходците и колоездачите от друга.

Жителите на Париж ще гласуват в неделя дали във френската столица да бъде забранено движението на „споделени“ електрически тротинетки.

Три компании притежават разрешителни за отдаване под наем на тези превозни средства в Париж. Те разполагат с около 15 000 електрически тротинетки. Наемат ги както туристи, така и жители на френската столица, предава БТА.

Зачестяват обаче случаите, при които водачи на електрически тротинетки са обвинени в безразсъдното им управление, което застрашава околните. Това доведе до призиви за забраната им. Лицензите на фирмите, които ги отдават под наем, изтичат в края на август. Местните власти в Париж ще се съобразят с решението на гражданите при вота в неделя и то ще стане задължително, обяви говорител.

Анкети