Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Застраховане

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%.

С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5 милиона души, предава БНР. В индивидуалните партиди на най-масовите, универсални фондове, в които задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 година, има средно по 5140 лева.

Традиционно най-голям дял от осигурените е концентриран в универсалните пенсионни фондове – над 80 на сто. Хората с вноски в доброволните и професионалните пенсионни фондове са съответно малко под 13 и 6 и половина процента. Най-малък е делът на осигурените в доброволните пенсионни фондове по професионални схеми – под половин процент.

В индивидуалните партиди на осигурените в универсалните фондове най-висока сума – средно по над 6600 лева има за тези на възраст от 50 до 54 години.  Индивидуалният размер на натрупаните средства по партидите на осигурените варира в широки граници и зависи от множество фактори като: продължителността на осигурителния период; осигурителната вноска и осигурителния доход; редовното постъпване на вноските във фонда; удържаните такси; постигнатата доходност и други. Хората, получаващи плащания от фондовете към 31 март тази година, са малко над 21 000 души, като 3000 са пенсионери и останалите близо 18 000 са с разсрочени плащания.  Това са осигурявалите се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.

Средният размер на изплатените пенсии към 31 март е 231 лв., а средният размер на разсроченото плащане е 448 лв. За сравнение към края на миналата година те са съответно малко под 230 и  416 лева.