Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Доклад: Цените на киберзастраховането падат, въпреки че атаките се увеличават

Застраховане

Доклад: Цените на киберзастраховането падат, въпреки че атаките се увеличават

Доклад: Цените на киберзастраховането падат, въпреки че атаките се увеличават - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на киберзастраховките са стабилизирани, въпреки че броят на атаките с ransomware нараства, това показват данните в скорошен доклад на застрахователната фирма Howden.

Данните на компанията показват, че  застрахователните премии са спаднали през последната година, което е положителен знак, че компаниите стават все по-умели в ограничаването на загубите си от киберпрестъпления.

Намаляването на разходите идва след рязък ръст на премиите за киберзастраховки по време на пандемията Covid-19 (2021-2022 г.), поради увеличените киберинциденти.

Въпреки това, тъй като фирмите са подобрили допълнително своята сигурност, като например добавяне на многофакторно удостоверяване, застрахователните искове са станали по-рядко срещани, се твърди в доклада.

„Подсигуряването с полица е най-основното нещо, което можете да направите, това е като да заключите вратата, когато излизате от къщата“, каза Сара Нейлд, ръководител на отдела за кибертърговия на компанията в Обединеното кралство .

Комбинацията от: увеличени атаки, повишена геополитическа нестабилност и разпространението на GenAI, заедно с облекчаване на разходите за киберсигурност, е нещо, което пазарът никога не е изпитвал, добавя Нейлд.

„Основите за зрял киберпазар, в основата на който са иновациите и растежът, воден от експозицията, вече са поставени“, категорична е тя.

Според доклада понижението на цените се дължи и на по-големия апетит на застрахователите да предлагат киберзастраховки.

„Киберзастраховането е от ключово значение за укрепване на устойчивостта по света и застрахователите сега са в силна позиция да доведат до реална промяна“, каза Жан Байон де Ла Тур, ръководител на международния отдел по киберзастраховане в Howden.

„Това включва осигуряване на повече капацитет за посрещане на натрупаното търсене в понастоящем, включително Европа, Латинска Америка и Азия“, допълва той.