Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. FDIC: First Republic Bank е затворена и продадена на JPMorgan Chase

Застраховане

FDIC: First Republic Bank е затворена и продадена на JPMorgan Chase

FDIC: First Republic Bank е затворена и продадена на JPMorgan Chase - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) обяви, че изпитващата затруднения First Republic Bank е била затворена днес от Департамента за финансова защита и иновации на Калифорния и е била поставена под външното управление на FDIC. Регулаторният орган на свой ред реши да продаде First Republic на друга американска банка - JPMorgan Chase.

Слуховете за проблемите на First Republic се появиха на 10 март, заедно с новината за фалита на Silicon Valley Bank. Ден преди това нюйоркските регулатори затвориха Signature Bank, друга банка, специализирана в кредитирането на криптовалути, поради системни рискове. First Republic можеше да бъде следващата, но американските власти се намесиха в ситуацията. В резултат на това банката получи подкрепа в размер на 30 млрд. долара от Фед и шестте най-големи американски банки. Въпреки това отливът на средства на клиенти в края на първото тримесечие възлиза на повече от 100 млрд. долара, а акциите на банката се сринаха с 97% от началото на годината. Миналия петък FDIC поиска от JPMorgan и някои други банки и инвестиционни посредници да изкупят закъсалата банка, за да защитят интересите и средствата на нейните клиенти.

Към 13 април 2023 г. First Republic Bank е имала общи активи от приблизително 229,1 млрд. долара и общи депозити от 103,9 млрд. долара. JPMorgan Chase се съгласи да поеме всички задължения на First Republic към клиенти и да придобие по същество всички активи на банката.

В резултат на сделката всички 84 подразделения на First Republic ще преминат под управлението на JPMorgan Chase. Те ще възобновят дейността си днес под новия флаг.

 

Анкети