Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Казусът с конфискуваните от Русия самолети може да промени международното застраховане

Застраховане

Казусът с конфискуваните от Русия самолети може да промени международното застраховане

Казусът с конфискуваните от Русия самолети може да промени международното застраховане - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Казус вследствие на войната между Русия и Украйна може да промени бизнеса със застраховането на самолети и по-конкретно международните застрахователни и лизингови споразумения.

Конфискуваните от Русия над 400 чуждестранни самолета, предизвикаха най-големия спор в сектора, включващ големи застрахователи като Swiss Re и Chubb.

Тази безпрецедентна ситуация доведе до това, което в момента световните медии определят като най-големият спор в сектора на застраховането на въздухоплавателни средства в историята. А това поставя под въпрос нормите на международните застрахователни и лизингови споразумения.

В основата на казуса стоят 400 самолета на обща стойност долари, които Русия конфискува през 2022 г.

В момента някои от най-големите застрахователи в света са изправени пред редица искове от компании предлагащи авиационен лизинг. Този пазар не е много познат за широката общественост, тъй като касае специфичен вид сделки и е доминиран от малко на брой големи компании, които вече предявяват искове към своите застрахователи. Но застрахователните компании се противопоставят на исковете с аргумента, че е можело да се направи повече, за да се предотврати блокирането на самолетите им.

Стандартната практика в индустрията изисква лизингополучателите да застраховат самолета на местно ниво, като същевременно осигуряват допълнително презастраховане от глобални играчи. Освен това лизингодателите поддържат свои собствени полици, покриващи военни и други извънредни рискове, съобщават световните агенции.

Тези лизингови компании са застраховали активи както в Русия, така и в международен план с големи застрахователи като American International Group, Chubb и Swiss Re.

В момента застрахователните компании оспорват исковете на лизингодателите, като се позовават на военните изключения в застрахователните договори и поставят под въпрос усилията им да си върнат обратно самолетите, което усложнява съдебната битка.

Едно от твърденията в съдебната документация, формулирано от застрахователна компания е, че подкрепата на САЩ за Украйна на практика я поставя във война с Русия, като по този начин анулира определени претенции.

Междувременно лизинговите компании наеха екипи за репо сделки, за да вземат самолетите си при кацане на летища извън Русия, но повечето от въпросните самолети са пререгистрирани в страната и летят по вътрешни линии.

Анкети