Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Проблеми с издаването на полиците по „Гражданска отговорност”

Застраховане

Проблеми с издаването на полиците по „Гражданска отговорност”

Застрахователи твърдят, че от дни нямат връзка с платформата

Проблеми с издаването на полиците по Гражданска отговорност - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Проблем в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата на застрахователните компании в страната, пише БТА. Възпрепятствано е издаването на полиците по задължителната за водачите „Гражданска отговорност”, а застрахователи твърдят, че от дни нямат връзка с платформата.

Според застрахователи няколко пъти досега през годините системата се е сривала. Проблемът е водил до голямо напрежение сред собствениците на автомобили, възпрепятствани да ги управляват заради невъзможността да им бъдат издавани полици „Гражданска отговорност”.

От Комисията за финансов надзор съобщиха, че е уведомена от Гаранционния фонд, че във връзка с планирана профилактика с цел подобряване на услугите, предлагани от системата на Гаранционния фонд, тя е била временно спряна от 08 ч. на 29.06.2024 г. (събота) до 08 ч. на 30.06.2024 г. (неделя). Застрахователните компании, предлагащи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, са били уведомени за временното спиране на системата на Гаранционния фонд. "В периода на временното спиране на системата са постъпили значителен брой заявки за сключване на застраховки „Гражданска отговорност“, което може да доведе до забавяне на нейната работа", посочват от КФН. 

Комисия за финансов надзор напомня, че наличието на застрахователен договор за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите се удостоверява със застрахователна полица.