Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Ройтерс: Германски застрахователи подновяват полицата на „Северен поток 1“?

Застраховане

Ройтерс: Германски застрахователи подновяват полицата на „Северен поток 1“?

Ройтерс: Германски застрахователи подновяват полицата на Северен поток 1? - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германските застрахователи Allianz и Munich Re подновиха покритието на повредения газопровод „Северен поток 1“. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на петима източника, запознати с въпроса. Според медията информацията показва, че възстановяването не газопровода не е изключено, след като по-рано съоръжението беше повредено при предполагаема саботажна атака.

Застраховката от две от най-големите германски компании е от решаващо значение за всяко дългосрочно бъдеще на тръбопровода, който беше основният маршрут за руски газ към Европа в продължение на десетилетие преди взрива миналия септември.

Застраховката е в контраст с публичната позиция на Германия за прекъсване на връзките с Москва, но един от петте източника е посочил, че германското правителство не се е противопоставило на покритието. Повечето западни инвеститори са отписали дяловете си в тръбопровода, посочва още Ройтерс.

Munich Re, Allianz и канцлерът на Германия отказаха коментар, докато министерството на икономиката посочи, че застраховката не е част от подкрепата, която правителството е предоставяло в миналото за тръбопровода.

Русия има 51% дял в „Северен поток 1“, чрез дъщерно дружество на държавната енергийна група Газпром.

„Някои от германските акционери на Nord Stream подкрепят поне запазването на повредения тръбопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят“, е бил коментарът на двама души, запознати с въпроса.

Един от тях е посочил, че Берлин толерира подобен подход към инфраструктурата, въпреки че казва, че енергийните връзки с Русия са прекъснати.

Всички източници от застрахователната индустрия и търговията отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на проблема, уточнява Ройтерс.

Застрахователната полица покрива щети по тръбопровода и проблеми с прекъсване на дейността, каза един от източниците.

Наличието на застраховка също би улеснило всички ремонтни дейности, необходими за възобновяване на доставките на газ под Балтийско море за Европа.

Докато вносът на руски суров нефт и петролни продукти е забранен съгласно санкциите на Европейския съюз (ЕС), вносът на руски газ е разрешен. Западът обаче се опитва да намери алтернативи, посочва още Ройтерс.