Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. След отменени полети: Три авиокомпании изплатиха над 900 млн. долара на свои клиенти в САЩ

Застраховане

След отменени полети: Три авиокомпании изплатиха над 900 млн. долара на свои клиенти в САЩ

След отменени полети: Три авиокомпании изплатиха над 900 млн. долара на свои клиенти в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Министерството на транспорта на САЩ съобщи, че три авиокомпании, сред които и германският превозвач Lufthansa, са били принудени да изплатят над 900 млн. долара за възстановяване на суми на пътници поради отмяна или промяна на полети, свързани с пандемията.

Министерството проучва възможността за граждански санкции в размер на 2,5 млн. долара срещу авиокомпаниите - Lufthansa, KLM и South African Airways - за „екстремни закъснения“ при възстановяването на разходите.

„Когато полетът е отменен или значително променен, не бива да се налага да се борите с авиокомпанията, за да получите парите си обратно“, заяви министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.

„Използваме всички наши инструменти, за да подобрим пътуването със самолет за всички“, добави той.

На Lufthansa беше наредено да изплати 775 млн. долара под формата на възстановени суми, на KLM - 113,3 млн. долара, а на South African Airways - 15,2 млн. долара.

Начислените граждански санкции възлизат на по 1,1 млн. долара за Lufthansa и KLM и 300 000 долара за South African Airways, съобщиха от Министерството на транспорта.

Авиокомпаниите са възстановили суми, надхвърлящи 900 млн. долара.

Говорител на Lufthansa заяви пред АФП, че компанията отдавна е в контакт с Министерството на транспорта на САЩ и „в сравнение с други авиокомпании глобата не се различава от нормата“.

Забавянето на плащанията, допълни представителят на компанията, се дължи на „исторически уникалното ниво на възстановявания по време на пандемията от ковида“.

По данни на Министерството на транспорта през 2023 г. делът на отменените полети в САЩ е бил под 1,2 %, което е най-ниското ниво от повече от десетилетие, въпреки рекордното количество въздушни пътувания.

По-рано тази година американските власти издадоха правило, изискващо от местните и чуждестранните въздушни превозвачи да предоставят незабавни автоматични възстановявания на суми, когато полетите са отменени или значително променени, като потребителите отхвърлят предложената алтернатива.