Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. В Пловдив актуализираха списъка на къщи и имоти частна общинска собственост за застраховане

Застраховане

В Пловдив актуализираха списъка на къщи и имоти частна общинска собственост за застраховане

В Пловдив актуализираха списъка на къщи и имоти частна общинска собственост за застраховане - Tribune.bg
Снимка:
© Mariusz Godlewski/Pixabay

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще внесе за разглеждане на сесия на местния парламент актуалния списък с недвижимите имоти - частна общинска собственост, които трябва задължително да бъдат застраховани.

Припомняме, че след пожара на 20 януари тази година в Пампоровата къща в Стария град стана ясно, че сградата не е застрахована. Оказа се, че не е единствената, която се стопанисва от културни институции, и не е подсигурена в случай на бедствия и пожари.

Тогава от местната оправа включиха въпросните къщи и галерии в обществената поръчка заедно със сградите държавна и публична общинска собственост. Сега отново завъртат процедурата през Общински съвет.

Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в чл. 3 се предвижда кметът на общината да внася за одобрение в Общинския съвет предложение със списък на недвижимите имоти - частна общинска собственост, предназначени за здравна, културна, образователна или социална дейности, както и такива за други дейности за задоволяване на обществени потребности.

В актуалния списък попадат ателиета в Стария град, Туристически информационен център, кафенето на Епископската базилика, Домът на учителя и още много други сгради в архитектурния резерват. Част от тях са в активите на Общинския институт „Старинен Пловдив“, други - в Община Пловдив, предава Trafficnews.bg.