Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Въвеждат нови правила за застрахователите в Калифорния

Застраховане

Въвеждат нови правила за застрахователите в Калифорния

Въвеждат нови правила за застрахователите в Калифорния - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Калифорния ще позволи на застрахователните компании да вземат предвид изменението на климата, когато определят цените си. Новината обявиха от главния регулатор на щата. Това е ход, който цели да задържи изплашените от мащабни загуби застрахователи, които заради горските пожари и други природни бедствия започнаха да се отказват от своя бизнес в щата, предават местните медии.

За разлика от други щати, до този момент в Калифорния не беше позволено на застрахователните компании да вземат предвид настоящи или бъдещи рискове, когато решават колко да таксуват за застрахователна полица. Вместо това имаха право само да вземат предвид какво се е случило с даден имот в миналото, за да определят цената на застраховката му.

Именно това ограничение направи така, че през изминалата година седем от 12-те най-големи застрахователни компании, работещи в Калифорния или директно са спрели операциите си в щата, или са стопирали всички свои проекти за разрастване на бизнеса там.

Според застрахователите във време, когато изменението на климата прави горските пожари, наводненията и вятърните бури по-чести, съществуващите ограничения за бранша в Калифорния затруднява истинското оценяване на риска върху имотите.

По този повод от Комисията по застраховането в Калифорния казаха, че в момента се разработва нов регламент, който съвсем скоро ще влезе в сила в щата и ще позволи на застрахователите да работят нормално в условията на климатичните промени, когато определят тарифите си. Но, за да се случи това всеки застраховател трябва да е съгласен да увеличи значително броя на полиците за собственици на жилища в райони с най-голям риск - включително общности, застрашени от горски пожари.

„Модернизирането на нашия застрахователен пазар няма да бъде лесно или да се случи за една нощ. Ние сме в наистина неизследвана територия и трябва да направим трудни избори, когато светът се променя бързо“, каза комисар Рикардо Лара на пресконференция.

Промяната на правилата вероятно ще включва и по-високи ставки за собствениците на жилища, които вече се сблъскват с драстични увеличения. Осем застрахователни компании, работещи в Калифорния, са въвели увеличения с най-малко 20% през тази година, според данни от Министерството на застраховането в Калифорния.

Горските пожари винаги са били част от живота в Калифорния, където вали само няколко месеца в годината. Но тъй като климатът стана по-горещ и сух, това направи тези пожари много по-големи и по-интензивни. Според Калифорнийския департамент по горско стопанство и противопожарна защита от 20-те най-разрушителни горски пожара в историята на щата, 14 са възникнали от 2015 г. насам.

Именно това е причината, поради която редица застрахователни компании не подновиха покритието за много собственици, които живеят в райони, застрашени от горски пожари. И така нуждаещите се от застраховка се пренасочиха към Калифорнийския план за справедлив достъп до застрахователни изисквания (FAIR). Именно в този фонд всички застрахователни компании, работещи в Калифорния редовно внасят такса, за да осигурят покритието му.

Друг фактор, който увеличи броя на хората ползващи застраховка по плана FAIR са ипотечните кредити. Често, за да бъдат отпуснати парите за жилище, кредиторът изисква от клиента си да бъде закупена и жилищна застраховка. Така поради тези причини броят на хората в калифорнийския план FAIR почти се удвои през петте години от 2016 г. насам., като този брой не е спирал да расте и през последните две години.

Рикардо Лара от Комисията по застраховането обясни, че за да се реши този проблем, ще бъде въведено изискването от сектора в щата да увеличат драстично застраховките си в райони, изложени на риск от горски пожари, като броят на тези полици не трябва да бъде по-малко от 85% от пазарния дял в цялата страна на съответния застраховател. Това означава, че ако една компания напише полици за 20 жилища, тя трябва да напише 17 нови полици за собствениците на жилища в райони, засегнати от горски пожари - изваждайки тези хора от плана FAIR.

Анкети