Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Застраховател: Екстремното време ще струва все повече пари на страните

Застраховане

Застраховател: Екстремното време ще струва все повече пари на страните

Застраховател: Екстремното време ще струва все повече пари на страните - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Екстремните дъждове и бурите ще бъдат все по-често явление през летните месеци. Затова хората е нужно да бъдат подготвени и да минимизират щетите. Според световната метеорологична организация, щетите може да се минимизират с 30%, ако хората обезопасят имуществото си навреме, да затворят плътно прозорците или да преместят на сигурно място автомобилите си, ако са под дървета.

Метеоролозите разчитат на все по-точни прогнози, които споделят своевременно с населението. В Нидерландия например беше създаден нов национален център за ранно предупреждение, който следи и информира за мястото и времето на очакваната буря или силен дъжд. Служителите на центъра дават и рационални съвети на хората какво да направят. В съседна Белгия пък работи изключително ефективно специално приложение за смартфон, което предупреждава, че в рамките на 20-30 минути се очаква жълт код за дъжд или предстояща буря. Има и информация за следващите няколко дни в процентно отношение до каква степен в даден регион може да превалява обилно или пък се очакват екстремни горещини.

Напредъкът на технологиите има една единствена цел – ранна осведоменост и минимизиране на щетите, се казва в репортаж на нидерландския обществен оператор NOS. Медията цитира данни на националната асоциация на застрахователите, според които през последните години драстично е нараснал размерът на щетите. Така например за 2022 г. сумите от екстремното време възлизат на над 886 млн. евро. За сравнение през 2016 г. от градушка са нанесени щети за 210 млн. лева.

Информацията на застрахователите е събрана на базата на действащ вече почти две десетилетия Мониторинг на щетите, причинени от мълнии, градушки, валежи, наводнения, слани и бури.

„Екстремните метеорологични условия ще струва все повече пари. Времето става все по-непредсказуемо и тази тенденция се засилва, коментира Ричард Вьординг, управляващ директор на Нидерландската асоциация на застрахователите. Неговият апел към управляващите страната е да помислят от рано за адаптиране на инфраструктурата – да се промени канализационната система - така че да поема по-големи обеми вода, да има достатъчно капацитет за източване.

Страните трябва да бъдат подготвени както за обилни валежи (каквито се случиха през 2021 в Белгия и Нидерландия и Германия), така и за дълги засушавания като през лятото на 2022 г., заради които най-силно си изпати френската енергийна система. Страната още ближе раните от резкия спад в произведената електроенергия, милиони загуби за бюджета и търсене на помощ под формата на внесена енергия от съседна Белгия.

Исторически сушавата 2021 г. е ясен знак за френското правителство, че трябва да действа бързо и още сега. И това много добре знае министърът на екологичния преход Кристоф Бечу, който наскоро би камбаната, че страната му изглежда ще трябва да се справя с до 40% по-малко вода през следващите години. Правителствата трябва да бъдат постоянно в „състояние на тревога“. Никак не звучи оптимистична и прогнозата на държавната метеорологична служба, според която се очакват по-малко валежи тази пролет.

Съседна Италия също следи с тревога капризите на времето. Правителството в последните месеци проведе няколко извънредни заседания заради очакваната суша през това лято. Най-сериозни индикации за извънредно положение се очаква в Северна Италия по поречието на река По.

„През тази зима е паднал изключително малко сняг, а перспективите това да се случи следващите месеци не са много обнадеждаващи. Алпите и тази година страдат от снежен дефицит“, прогнозира през март климатологът Масимилиано Паки за Corriere della Sera. Според него още едно изключително сухо лято би било икономическа катастрофа. 40% от Брутния вътрешен продукт на Италия зависи пряко или косвено от водата на По.

В плодородния речен басейн не само се отглеждат култури като пшеница и ориз, но и животновъдство - крави, които осигуряват мляко за сиренето пармезан; прасетата, които се преработват в пармска шунка. Според земеделската организация „Колдирети“ сушата е коствала на фермерите над 3 милиарда евро загуби миналата година.

Не само фермерите, но и всички жители на района имат причина за безпокойство.

„За най-малко 3,5 милиона италианци питейната вода вече не е очевидна“, заяви миналата седмица президентът на италианската компания за питейна вода. Според Между 6 и 15% от италианците живеят в райони, които днес са изложени на тежка или екстремна суша.

Друго притеснение е енергийното снабдяване в Северна Италия. По протежение на По са разположени водноелектрически централи, някои от които трябваше да бъдат затворени за известно време миналата година поради липса на вода. Цяла Италия е 20% зависима от водноелектрическата енергия.

Наред с други неща, се разработват планове за големи водни басейни около По, в които могат да се съхраняват дъждовни и разтопени води. Италианската мрежа за питейна вода също спешно се нуждае от подмяна: повече от 30% от водата сега изтича, преди да стигне до чешмата.

В средата на декември беше актуализиран и италианският план за адаптиране към изменението на климата, като бяха предложени 360 действия за борба със сушата, свлачищата и наводненията. Така че няма недостиг на планове. Но при липсата на време за провеждането им, италианците основно се надяват на дъждовна пролет в краткосрочен план.

Източник: От блога на българския журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов

Анкети