Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Застрахователи спират да покриват щети при отменени събития в държави от Близкия изток

Застраховане

Застрахователи спират да покриват щети при отменени събития в държави от Близкия изток

Застрахователи спират да покриват щети при отменени събития в държави от Близкия изток - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Някои застрахователни компании са спрели да предлагат полици за покриване на щети при отмяна на организирани събития в Израел, Ливан и други страни от Близкия изток, предава Ройтерс.

След започването на войната, която израелската армия води с екстремистката групировка „Хамас“, редица културни и спортни мероприятия в региона бяха отменени, като едно от тях е Европейското първенство по водна топка, което трябваше да се проведе през януари 2024 г. в Израел.

Организаторите на големи събития често купуват застраховки за покриване на щети при анулиране на мероприятие много по-рано, от една до две години преди неговото провеждане. Такива полици обикновено изключват случаите на отменени събития при избухване на военни конфликти или терористични атаки. Поради тази причина много организатори избират да си гарантират това застрахователно покритие, като си купят допълнителна полица за покриване на щети поради политическо насилие или тероризъм.

„Застрахователите в сектора за непредвидени анулации започват да проявяват значителна предпазливостт“, коментира Едел Райън, старши изпълнителен директор в брокера Marsh.

„Някои дори заявиха, че стопират плановете си за развитие на нов бизнес в определени региони или конкретно изключват тези територии, особено в Близкия изток“, допълва Райън.

Няма как застрахователите да променят условията на вече съществуващите договори, което е гаранция, че организаторите на събития, отменили дадено мероприятие след 7 октомври, когато избухна конфликтът между „Хамас“ и Израел, ще получат предвидените плащания за покриване на настъпилите щети.

Но това вероятно няма да важи за новите застрахователни договори за организирани събития, които се провеждат в Израел, Ливан и съседни страни, като Египет и Йордания, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според информацията застрахователните компании обмислят да ограничат покриването на щети и при отмяната на мероприятия в страни, които са извън региона на Близкия изток.

На фона на военния конфликт между „Хамас“ и Израел музикално-развлекателният телевизионен канал MTV отмени церемонията, на която на 5 ноември в Париж трябваше да връчи своите Европейски музикални награди.

Анкети