Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Американският регулатор съди криптоборсата Binance

Крипто

Американският регулатор съди криптоборсата Binance

Новината идва в момент, когато американските правоохранителни органи вдигат рязко мерника на криптокомпаниите в опит да регулират сектора

Американският регулатор съди криптоборсата Binance - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) съобщава, че дава на съд главния изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света - Binance, Чанпън Чжао, и негов бивш високопоставен приближен за „умишлено неспазване на законите на САЩ“ и „участие в специално изработена стратегия на регулаторен арбитраж за извличане на търговска изгода“, предава Ройтерс.

Чжао, който е роден в Китай, но живее в Канада от 12-годишен, окачестви решението на комисията като „неочаквано и разочароващо“.

„На първо четене жалбата съдържа непълно представяне на факти и ние не сме съгласни с излагането на много от проблемите, посочени в нея“, посочва Чжао в свое изявление.

Новината идва в момент, когато американските правоохранителни органи вдигат рязко мерника на криптокомпаниите в опит да регулират сектора. В жалбата на комисията се посочва, че поне от юли 2019 г. Binance „предлага и изпълнява трансакции със стокови деривати от името на американци“ в нарушение на законите на САЩ.

Програмата на криптоборсата за спазване на законите е била „неефективна“ и компанията, под диктовката на Чжао, е нареждала на служители и клиенти да заобикалят правилата, посочват от комисията и дават за примери редица практики, разкрити от Ройтерс миналата година в серия разследвания.

Освен това Комисията за търговия със стокови фючърси обвинява бившия директор в Binance Семюъл Лим за „подпомагане и участие“ в нарушенията, извършвани от компанията.

Говорител на Binance заяви, че компанията, която доминира глобалния сектор на криптоактивите, ще сътрудничи изцяло с регулаторните органи. Той допълни още, че са направени „значителни инвестиции“, за да се гарантира, че американски потребители не ползват платформата.

Според председателя на комисията Ростин Бенъм обаче шефовете на Binance от години са били наясно, че нарушават правилата, но са „продължили да работят активно, за да поддържат паричните потоци и да заобикалят правилата“.

През декември Ройтерс съобщи, че американското Министерство на правосъдието разследва криптоборсата още от 2018 г. за пране на пари и нарушаване на санкции. Разследването твърди, че Binance са „изпрали“ поне 10 милиарда долара на престъпници и компании, опитващи се да заобиколят американските санкции.

Криптовалутата на Binance - BNB, четвъртата в света по пазарен обем, загуби 4 на сто от стойността си след обявяването на разследването.

Основана през 2017 г. в Шанхай, Binance е в „сърцето“ на глобалния криптосектор. През миналата година през „Binance.com“ са преминали 23 трилиона долара, по данни на сайта CryptoCompare. Според Чжао общият обем на търговията е бил 34 трилиона долара, предава БТА.

Анкети