Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. 25% от българите са ползвали бърз кредит – основно за техника, ремонт и почивка

Анализи

25% от българите са ползвали бърз кредит – основно за техника, ремонт и почивка

25% от българите са ползвали бърз кредит – основно за техника, ремонт и почивка - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

25% от българите са ползвали бърз кредит, като от тях 82% заявяват, че са взимали до 3 подобни заема, а 1/3 – само по един.

Това показва национално представително социологическо проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), което дава за първи път пълна картина на пазара за бързи кредити в България.

Според данните 50% от потребителите на бързи кредити имат свободен достъп до банково кредитиране, като 90% от кредитите се погасяват в срок от една година.

82% от българските клиенти на услугата са взимали само до три (3) кредита изобщо. Една трета са се ограничили  само с един бърз кредит. Почти половината (45%) от клиентите на тази услуга заявават, че имат достъп и до банково кредитиране.

Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90% от случаите бързите кредити се изплащат навреме и в срок до една година.

Нуждите, които задоволяват потребителите с предоставените средства са водени от покупката на техника (38%), ремонтна дейност (36%), битови нужди (27%). Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст, най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка или пътуване. Бърз кредит за семейни празници пък са използвали 13% от хората.

В 83% от случаите бързината за отпускането на кредита е била водоеща причина за използването на услугата, а на второ място се посочва удобството с 49%.

Според данните ползвателите на бързи кредити са от всички части на обществото като пол, възраст и местожителство. Основните потребители са със средно и висше образование.

Социологическото проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК )е проведено в периода от 03 до 10 август 2023 сред 800 участници, ползвали или ползващи в момента бързи кредити.

Анкети