Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Нов регламент: В ЕП Обсъждат правилата за защита от поемане на твърде големи кредити

Банки

Нов регламент: В ЕП Обсъждат правилата за защита от поемане на твърде големи кредити

Нов регламент: В ЕП Обсъждат правилата за защита от поемане на твърде големи кредити - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В ЕП на пленарна сесия евродепутатите разискват новите правила за защита на потребителите от поемане на твърде големи дългове. Ден по-късно – във вторник ще бъде и окончателното гласуване по мерките за защита на потребителите от дългове по кредитни карти, овърдрафти и неподходящи заеми.

Новият закон, вече договорен между преговарящите от Парламента и Съвета през декември 2022 г. и потвърден от комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) през май 2023 г., изисква правилна оценка на кредитоспособността на потребителя и по-строги правила за рекламата, за да се намалят проблемите в продажбите на хора, които са свръхзадлъжнели.

Законодателството ще обхваща договори за кредит на стойност до 100 000 евро. Новите мерки включват горна граница на таксите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантира, че на потребителите не могат да бъдат налагани прекомерни лихвени проценти или годишни проценти. Те също така предоставят на потребителите правото да се откажат от договор за кредит без причина в рамките на 14 дни от подписването му.

Анкети