Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Кредитен експерт: Ние все още сме някакъв „лихвен рай“ и „банков оазис“

Банки

Кредитен експерт: Ние все още сме някакъв „лихвен рай“ и „банков оазис“

Кредитен експерт: Ние все още сме някакъв лихвен рай и банков оазис - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова Нюз

„Все още банките в България, поради огромната конкуренция и ниския ресурс поддържат ниски нива на лихвените си проценти. Ние все още сме някакъв „лихвен рай“ или „банков оазис“. Това заяви ппед Нова Нюз Деян Василев зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България

„В световен план има прилив на повишаване на нивото на лихвите. Основният лихвен процент на ЕЦБ в момента е 3,75%. В България един ипотечен кредит е средно с 2,5% лихва. Тоест на самата държава сега излиза по-скъпо да вземе държавен дълг отколкото за физическите лица у нас. Това е много интересен парадокс. Именно поради този дисбаланс в момента има голям натиск и страничен и от БНБ нашите банки да увеличават лихвите, за да се охлади кредитирането, а оттам и да се пшребори инфлацията“, обясни кредитният експерт.

„Предвиждам до края на годината лихвите у нас да скочат с около 0,5% до 1%. През 2024 година ще продължим да догонваме световната тенденция, тъй като в другите държави лихвите са по-високи отколкото в България“, предупреди експертът.

Сега на кредитния пазар у нас хората могат да се въвпозват от „последните промоции“, пошегува се Василев, като отбеляза, че очаква охлаждане и на имотния пазар.

„Очаквам охлаждане на пазара на имоти и на кредити, което ще е плавно. Не стана толкова бързо тази година. В САЩ лихвата за 30-годишен ипотечен кредит е над 7%, в Англия е над 6%. ЕЦБ догонва по-бавно“, коментира още Василев.

По думите му лихвите у нас са ниски заради спецификата около изчисляването им.

„В България банките образуват лихвата, тъй като нямаме Euribor, като използват външна статистика за цената на привлечения ресурс на физически лица + надбавка, тъй като този ресурс си стои на нула са ни ниски и лихвите“, обясни Василев.

„Когато приемем еврото това ще си остане, защото банките в България са възприели такава методология. Ако се вдигнат лихвите по кредитите реално ще се вдигат и лихвите по депозитите. Тъй като в момента спестяванията ни са на дъното и лихвите по кредитите са ни ниски“, коментира зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

По думите му нивото на лихвите у нас по никакъв начин не е свързано с приемането на еврото именно поради този вътрешен механизъм на изчисление, приет от кредиторите в страната.

„Валутната стабилност, която имаме от валутния борд ни прави евроизирана икономика от 2007 година“, категоричен е Деян Василев.