Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Ипотечните кредити ще поскъпнат, когато лихвите по депозитите се увеличат

Парите

Експерт: Ипотечните кредити ще поскъпнат, когато лихвите по депозитите се увеличат

Експерт: Ипотечните кредити ще поскъпнат, когато лихвите по депозитите се увеличат - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст на депозитите. Експерти коментират, че имотният пазар е активен и ръст на цените няма.

„Българинът продължава да е спестовно насочен. Това започна от кризата през 2009 г., когато депозитите бяха 22 млрд. В момента са на 74 млрд. Ние имаме непрекъснат ръст на депозитите. Хората предпочитат да имат заделени пари. Над 80% успяват да спестяват до около 10 хил. лв. Доходите по малките населени места продължават да са малки“, коментира пред Bulgaria On Air кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той прогнозира, че депозитите в по-малките банки, които в момента са до 1,5%, ще се повишат и ще стигнат до не повече от 2%. Според него е рисково за българите да спестяват в долари, тъй като има валутен риск. В евро и в лева няма толкова голяма разлика.

„Лихвата за ипотечните кредити се определя по средната лихва на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се увеличат. Хората не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение. Индексите се увеличиха, но банките решиха да не увеличават лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се увеличат лихвите по изтеглените кредити в следващата година. Няма да има сътресения на кредитния пазар“, посочи той.

Тошев поясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим условията по кредита си. Той посъветва да рефинансираме кредита си, ако плащаме лихва 2,8%. 

„Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен консултант и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 хил. лв.“, каза Тихомир Тошев.

Той разясни, че има проблем единствено с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да направят банков потребителски кредит, с който да погасят бързите и повече да не теглят такива.

„Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата“, категоричен е той.

Кредитният консултант коментира, че имотният пазар е активен и няма ръст на цените.

Анкети