Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. България е сред държавите от ЕС, в които доминира броят на чуждестранните туристи

Анализи

България е сред държавите от ЕС, в които доминира броят на чуждестранните туристи

България е сред държавите от ЕС, в които доминира броят на чуждестранните туристи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В Международния ден на туризма от статистическата служба на Европейския съюз - Eurostat изнесоха данни, които показват, че Европа и държавите от ЕС продължават да са предпочитани места за пътуване и почивка. 

Не е изненада, че в топ 10 на най-привликателните дестинации за туризъм в целия свят са 6 европейски държави. Това са Франция, Испания, Италия, Германия, Гърция и Австрия.

ЕС представлява едва 5,6% от населението на света и се разпростира на незначителните 3,0% от земната площ на планетата, но според Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) на тази територия се концентрират 45,8% от всички международни туристически посещения в глобален мащаб през 2022 г.

България се нарежда сред държавите членки на ЕС, в които доминиращ е потокът от чуждестранни туристи, като по този покзател се нареждаме на 11 място през 2022 г.

Eurostat© Eurostat Eurostat

В три държави от ЕС международните туристи (от ЕС и страни извън ЕС) представляват повече от 90% от реализираните туристически нощувки: Малта (92%), Хърватия и Кипър (и двете по 91%). Същото е отчетено и в Люксембург и Гърция, където външният пазар представлява съответно 86% и 84% от туристическите нощувки. В Австрия, Словения, Португалия и Испания това е между 60% и 70%.

Данните на Евростат показват, че чуждестранните туристи представляват 43,0% от всички нощувки в туристически обекти за настаняване в ЕС през 2022 г.

В абсолютно изражение най-високият брой нощувки, осъществени от международни туристи са регистрирани в Испания (270 милиона нощувки) и Италия (201 милиона нощувки), като заедно представляват 40% от всички чуждестранни туристически нощувки в местата за настаняване в целия Европейски съюз.

Монетата обаче има две страни, предупреждават анализаторите, защото докато силната привлекателност за чуждестранните туристи стимулира икономиката на всяка една държава и допринася за опознаване на хората и конкретната културата, то в същото време високата зависимост от чуждестранен туризъм може да има негативни последствия, като направи дестинацията по-уязвима в случай на природни бедствия или пандемии, засягащи международната мобилност.

Анкети