Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Българско обединение на шофьорите: Въвеждането на данък за внос на коли „втора ръка“ ще е грешка

Анализи

Българско обединение на шофьорите: Въвеждането на данък за внос на коли „втора ръка“ ще е грешка

Българско обединение на шофьорите: Въвеждането на данък за внос на коли втора ръка ще е грешка - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Предложението на транспортния министър, автомобилите внесени от Европейския съюз да се облагат с допълнителен налог, не е правилно, коментира пред общественото радио Христо Радков - председател на Българското обединение на шофьорите.

„Явно той не знае, че това е вътреобщностна сделка. Когато една кола от Берлин се регистрира в София, ако обложим колите, които се регистрират от Варна или Пловдив или обратното с допълнителен налог, тогава може да се въведе такава мярка, каквато той предлага. В договора за образуване на Европейския съюз е записано за свободното движение на стоки, които нямат допълнително облагане, освен ДДС и това, което се плаща не само в България – продуктовата такса, на което ние казваме еко такса. Попитайте министъра дали знае значението на вътреобщностна сделка“, каза Христо Радков.

По отношение на въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, председателят на Българското обединение на шофьорите обясни, че битовото отопление през зимата е много по-замърсяващо въздуха, отколкото автомобилите.

От 1 декември стари коли няма да се допускат в центъра на София – забраната ще важи 3 месеца

„Ние, ако чак толкова страдаме от колите, нека пробваме един ден без автомобили в София и ще видим, че особено в дните, когато има високо атмосферно налягане, битовото отопление е толкова замърсяващо, че колите даже не са фактор. Аз живея в „Красна поляна“. Ние тук се шегуваме, че при нас няма фини прахови частици, при нас има едри прахови частици“, коментира Христо Радков.

Той цитира изследване, което сочи, че по данни на ЕС, автомобилите допринасят с 11% за замърсяването на въздуха от общото замърсяване.

Анкети