Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Собственик на автокъща: Данъкът от 500 лв. за внос на стари коли ще бъде пагубен за бранша ни

Автомобили

Собственик на автокъща: Данъкът от 500 лв. за внос на стари коли ще бъде пагубен за бранша ни

Собственик на автокъща: Данъкът от 500 лв. за внос на стари коли ще бъде пагубен за бранша ни - Tribune.bg
Снимка:

Колите „втора ръка“ може да се оскъпят двойно, ако бъде въведена нова такса от 500 лева за внос на употребявани автомобили от чужбина у нас.

„Новият данък от поне 500 лева като го прибавим към регистрация от още 500 лева – екотакса, първоначална регистрация на нов автомобил и други такси. Ще бъде катастрофален за хората, които търсят среден клас кола. Ще се оскъпи двойно – 500 лева, плюс 500 регистрация, плюс 500 лева обслужване мининално. Ако си купиш кола за 3000 лева, ти получваш 50% допълнителни такси, за да започнеш да движиш“, обясни пред Нова Нюз Владимир Тасков, собственик на автокъща в Монтана.

Припомняме, че преди няколко седмици транспортният министър Георги Гвоздейков обяви, че се обмислят варианти за въвеждането на нов данък от 500 лева за внос на стари автомобили от чужбина. Мярката е заради старите коли и мръсния въздух. Според статистиката през 2022 г. в България са внесени над 300 000 коли втора ръка.

По думите на Владимир Тасков българинът в Северозападна България предпочита среден клас коли до 5 - 6 000 лева.

„Предпочитани са тези между 2 и 4 хиляди лева. Трудно продаваеми са коли до 15 000 лева“, коментира Тасков.

По думите му въвеждането на подобна такса безспорно ще доведе до отлив на клиенти за автокъщите. Той обясни, че хората ще предпочетат да ремонтират старата си кола вместо да я заменят с нова.

Според него е безумна идеята чрез наложената такса за вносителите на стари автомобили да се пълни фонд, с който да се стимулират хората да си купят електрическа кола:

„Да вземеш от бедния 500 лева и да дадеш на богатия, за да си купи електрическа кола от 50 000 лева. Никой не пита за тях. Държавата ни не е готова за електрически автомобили, в Монтана нямаше ток целия ден миналата седмица при бедствието, нямаше ток и на бензиностанциите”, каза Тасков.

Според него това ще намали продажбите и хората ще продължат да си карат старите коли. „Най-добре е да се намали екотаксата, за да могат шофьорите да подновят колите си. На тях им трябва автомобил, за да си свършат работа. От началото на месеца намаляха продажбите”, обясни Тасков.

Анкети