Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Безплатна чешмяна вода в заведенията: Как посрещат идеята от ресторантьорския бранш у нас

Анализи

Безплатна чешмяна вода в заведенията: Как посрещат идеята от ресторантьорския бранш у нас

Безплатна чешмяна вода в заведенията: Как посрещат идеята от ресторантьорския бранш у нас - Tribune.bg
Снимка:
© StockSnap/Pixabay

След призива на европейския парламент за безплатна вода в заведенията – ще се въведе ли регулацията и у нас? Симона Стилянова, основател на Zero Waste Sоfia и Емил Коларов, председател на сдружение на заведенията в България влязоха в остър спор в ефира на Нова Нюз.

„Директивата за достъп до питейна вода е първият успех на граждански инициативи в Европа. В Румъния в заведенията са задължения при поискване да сервират чешмяна вода безплатно. Доказано е, че бутилираната вода ни излиза 600 пъти по-скъпо от тази от чешмата. У нас има 40 заведения, които са съгласни да предоставят тази услуга”, коментира Стилянова.

Коларов поясни, че приветства идеята, но трябва да има регулации.

„Досега не ми се е случвало някой да ми поиска чаша чешмяна вода и да не им дам. Дори даваме на домашните любимци на посетителите. Трябва обаче да има някакви регулации. В чужбина на много места водата, която ти сервират, накрая я добавят в сметката. Допускам, че ако това се въведе, ще има хора, които ще сядат, само за да пият вода от чешмата. Неслучайно към директивата е допълнено, че държавите трябва да стимулират бизнеса, който предлага тези безплатни услуги. При нас добавената стойност е много висока. Ако за вас чешмяната вода е безплатна, за ресторантьорите не е. Те я заплащат на ВиК.  Тази чаша после някой трябва да я сложи в миялната, да плати тока”, каза още той.

Анкети