Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Бюджетът на Василев: На закуска торта Гараш, а после цял ден нищо

Анализи

Бюджетът на Василев: На закуска торта Гараш, а после цял ден нищо

Бюджетът на Василев: На закуска торта Гараш, а после цял ден нищо - Tribune.bg
Снимка:
© Wikepedia

„Бюджетът на Асен Василев изглежда като за закуска да имаш торта Гараш, а през останалото време от деня да нямаш нищо. Този проектобюджет е абсолютно нереалистичен в приходната си част“, това заяви пред БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Никакъв начин няма да се изпълни. Предлагат се твърде много неща през приходната част, обещават се захаросани изделия в началото, след това март-април ще се види, че това няма как да се изпълни“, категоричен беше той.

„Представители на еврозоната ще ни кажат, че това е нереалистичен бюджет. За еврозоната ще ни спре инфлацията, изчислявана на годишна база. Ние вече не я изпълняваме. Отиваме най-рано 2027 г. Влизането в еврозоната няма да ни се случи скоро“, прогнозира Дянков.

„Трябва да спрем да се тупаме в гърдите, че сме големи отличници с този 3% дефицит. Бих казал на ГЕРБ – два критерия трябва да се следват: 2% дефицит и приходите да се увеличават само с около 8%. Аз ще се срещна с Бойко Борисов и ще го обясня лично“, коментира още той.

„Дерогацията трябва да падне веднага. „Лукойл“ взима руският нефт най-евтино, продава  го тук и навън и си прави огромните печалби. Въобще не мислят за диференциация. Трус няма да има, ако още днес падне дерогацията, има достатъчно количество горива в страната, а и бързо може да се намери друг източник на пазара. Ние направихме някои неща за темата „Лукойл“ – сложихме датчици например, сега обаче отчитам, че трябваше да свършим много повече“, категоричен бе Дянков.

Анкети