Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Блумбърг: Новите санкции на ЕС имат за цел да накарат банките да разкрият замразени руски активи

Анализи

Блумбърг: Новите санкции на ЕС имат за цел да накарат банките да разкрият замразени руски активи

Блумбърг: Новите санкции на ЕС имат за цел да накарат банките да разкрият замразени руски активи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският съюз се подготвя да принуди банките да докладват информация за активи на Руската централна банка като част от последния пакет от санкции на блока, насочен към Москва за войната й в Украйна, съобщава Блумбърг, визирайки направените проектопредложения.

Справянето с мащаба на активите на руската централна банка и други санкционирани държавни активи, които бяха замразени в ЕС, се разглежда като първа стъпка към проучване на възможности за потенциално използване на тези средства за принос за възстановяването на Украйна.

Европейската комисия също така предложи засилване на задълженията за докладване на замразени активи, свързани със санкционирани руски компании и физически лица, като предложи налагането на глоби - до 50 000 евро за физически лица и 10% от годишния оборот за юридически лица за непредоставяне на необходимата информация, се посочва още в проектодокумента, видян от Блумбърг.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че новият пакет от санкции на ЕС ще бъде насочен към стоки на стойност 11 милиарда евро чрез търговски забрани и технологичен контрол.

„Ние предлагаме, наред с други неща, ограничения върху износа на множество електронни компоненти, използвани в руските въоръжени системи като дронове, ракети, хеликоптери“, каза тя в сряда пред Европейския парламент. Фон дер Лайен посочи, че блокът също така ще санкционира ирански организации, включително тези, свързани с Иранската революционна гвардия, тъй като се стреми да спре предоставянето на безпилотни самолети (дронове камикадзе) от Техеран на Русия.

ЕС се стреми да приеме своя десети пакет от санкции следващата седмица - точно преди годишнината от руското нахлуване в Украйна. Европейските лидери също така се опитаха да засилят подкрепата за Киев - чрез обещания за оръжия и срещи с украинския президент Володимир Зеленски - преди подновяване на офанзивите през следващите седмици.

Най-новият набор от мерки също така ще въведе широки търговски ограничения върху стоки, използвани от руската армия, включително технологии, компоненти, тежки превозни средства, електроника и редкоземни елементи. ЕС също така предлага забрана за транзитно преминаване на стоки през Русия, за да се намали рискът от нарушаване на санкциите и да се въведат ограничения за внос в ЕС на руски каучук и асфалт, посочва Блумбърг.

ЕС също така се стреми да санкционира десетки физически и юридически лица, включително политици и военни, както и:

- Alfa Bank, Rosbank и Tinkoff Bank, както и Фондът за национално богатство на Руската федерация;

- Медийни групи, които са се занимавали с пропаганда в подкрепа на агресията срещу Украйна;

- Руски презастраховател на кораби, изнасящи руски петрол;

- Регистрирана в Обединеното кралство корабна компания, обвинена, че е използвала свои кораби за транспортиране на откраднато от Русия украинско зърно.

Презастрахователната компания се контролира от Банката на Русия (Bank of Russia), която след войната е утроила наличния капитал на фирмата до 300 милиарда рубли (около 4,1 милиарда долара), според един от проектодокументите на ЕК. От своя страна презастрахователната компания предоставя услуги и гаранции на руска застрахователна компания, която ЕС също се стреми да санкционира. Застраховането и презастраховането се използват от руските кораби и товари за пренасочване на руския петрол към страни като Индия, след като европейски фирми оттеглиха услугите си, се казва в един от документите, видени от Блумбърг.

Предложените мерки ще бъдат обсъдени от страните членки тази седмица и може да се променят преди пакетът да бъде одобрен. Санкциите на ЕС се нуждаят от подкрепата на всички държави членки, за да бъдат приети.

Други предложения включват удължаване на спирането на лицензите за излъчване на медии, контролирани от руската държава и които са обвинени в разпространение на пропаганда, манипулиране и изопачаване на факти, насочени към ЕС и неговите съседи.

Според проектодокумента, ЕС също така иска да ограничи руските граждани да заемат постове в управителните органи на операторите на критични европейски инфраструктури и организации, като гражданите на ЕС ще бъдат освободени от разпоредбата.

По подобен начин пакетът от санкции, ако бъде одобрен, ще забрани предоставянето на капацитет за съхранение на газ на руски граждани и жители, както и на юридически лица, установени в Русия.

Междувременно ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел пред Европейския парламент в сряда, че санкциите на ЕС най-накрая започват да оказват реално въздействие върху икономиката на Русия, ограничавайки нейните приходи и ограничавайки търговията й.

„Санкциите са отрова с бавно действие, малко като арсен. Отнема време, за да има ефект“, посочи Борел.

Анкети