Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Bundesbank: Германската икономика ще се свие през третото тримесечие

Анализи

Bundesbank: Германската икономика ще се свие през третото тримесечие

Bundesbank: Германската икономика ще се свие през третото тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германската икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие, тъй като индустрията е в рецесия, а частното потребление влияе доста слабо за растежа, посочват в последния си доклад от немската централната банка Bundesbank, предава Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа претърпя кратка „техническа“ рецесия в началото на годината, отбеляза стабилен, но нулев растеж през второто тримесечие. Свиване през текущия период би означавало четири поредни тримесечия с отрицателен или нулев растеж.

„Въпреки донякъде забавящия се темп на нарастване на цените, силното увеличение на заплатите и добрия пазар на труда, частните домакинства все още се въздържат от правенето на разходи“, посочват експертите от централната банка на Германия. Според доклада инфлацията ще продължи да намалява през следващите месеци, но все още „вероятно ще остане в средносрочен план доста над целевото ниво от 2%“.

„В допълнение към сдържаността на потребителите, нарастващата слабост на индустрията също натежава върху икономическото представяне“, добавят от централната банка на Германия.

Инфлацията в еврозоната е намаляла наполовина от края на 2022 г., но при текущо ниво от 5,3% тя остава неприятно висока и Европейската централна банка се принуди по-рано този месец да повиши депозитната си лихва до рекордно високите 4%, за да спре все още бързия растеж на цените.

Това увеличение на разходите за финансиране (високите лихви по заемите) също ще натежи върху растежа, както и намаляващите поръчки за жизненоважния и огромен индустриален сектор на страната, отбелязат от Bundesbank.

„Ниският и продължаващ спад на входящите поръчки и намаляващият брой натрупани поръчки оказват все по-голямо негативно влияние върху индустриалното производство“

Германската промишленост, която е много зависима от износа, е особено силно засегната от слабото търсене от страна на Китай и перспективите ѝ за възстановяване остават слаби, смятат пазарни икономисти.