Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Рекорден ръст на анулираните жилищни проекти в Германия

Имоти

Рекорден ръст на анулираните жилищни проекти в Германия

Рекорден ръст на анулираните жилищни проекти в Германия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Кризата в сектора на жилищното строителство в Германия продължава да се задълбочава. През август 20,7% от анкетираните от водещия германски институт „Ифо“ компании за жилищно строителство са съобщили за анулирани проекти, докато през юли този дял е бил 18,9 на сто.

„Анулираните поръчки, свързани с жилищно строителство, са достигнали нов максимум миналия месец. Не сме виждали нещо подобно, откакто се води проучването през 1991 г. Несигурността на пазара е огромна“, казва Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в германския институт.

„В резултат на бързото покачване на разходите за строителния сектор и значително по-високите лихвени проценти, много проекти, които все още бяха печеливши в началото на 2022 г., вече не са жизнеспособни. Да не говорим за намаляването на субсидиите заради по-строгите енергийни регулации, което също натоварва сметките на строителите“, допълва Волрабе.

Междувременно строителните компании все по-често изпитват затруднения, предава БТА, позовавайки се на данните от проучването. Цели 44,2% от анкетираните през август фирми са алармирали за липса на поръчки, докато този дял през юли е бил 40,3 на сто. За сравнение, през август м.г. делът на оплакващите се от липса на поръчки германски строители е бил едва 13,8 на сто.

„В момента 11,9 на сто от фирмите за жилищно строителство отчитат финансови затруднения, сочи още проучването. Това е най-високият подобен дял от над 30 години“, обяснява Волрабе. Повечето компании, включени в анкетата, се опасяват от по-нататъшен спад на бизнеса си през идните шест месеца.

Анкети