Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. За да насърчат строителството: Във Великобритания отменят правила срещу замърсяването на реките

Имоти

За да насърчат строителството: Във Великобритания отменят правила срещу замърсяването на реките

За да насърчат строителството: Във Великобритания отменят правила срещу замърсяването на реките - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Правителството във Великобритания обяви, че се готвят да премахнат все още действащите в страната след Brexit екологични правила на ЕС, които целят да ограничат замърсяването на реките, за да насърчат строителството. Сега действащите разпоредби забраняват на компаниите да строят в райони, където оттичането на замърсена почва е повлияло на водата, която вече е в лошо състояние.

По думите на министър-председателя Риши Сунак отпадането на този регламент ще позволи изграждането на хиляди нови домове. Според еколозите обаче това е ход, който ще влоши още повече качеството на водата във вече замърсените реки.

Според регламента на ЕС, въведен през 2018 г. е незаконно освобождаването на вещества – като нитрати и фосфати, открити в отпадъчни води или канализация – в защитени райони, които вече са в „неблагоприятно“ състояние. С тези изисквания се целеше гаранция, че икономическото развитие няма да замърсява водните пътища с допълнителни химикали, което в крайна сметка се отразява и на качеството на земеделската продукция.

Според британското правителство, приносът за замърсяването от страна на строителните компании и техните обекти е пренебрежимо малък.

Властите в страната акцентират върху проблем, който е актуален за Великобритания от години – страната се бори с недостиг на жилища. По думите им, отпадането на този регламент ще позволи да бъдат построени повече от 100 000 жилища до 2030 г.

„Това също така ще осигури тласък от 18 милиарда паунда на нашата икономика и ще подкрепи десетки хиляди работни места и ние сме в състояние да направим това сега. Старото решение на ЕС беше непропорционално и лошо насочено, което блокира новото строителство “ каза министър-председателят Риши Сунак пред репортери.

Дейвид Томас, директор на най-големата британска строителна компания Barratt приветства хода, който според него ще позволи на компанията да построи повече домове, включително 2500, които сега са в застой.

„Отмяната на правилата ще позволи на заинтересовани лица да правят повече пари за сметка на нашите реки и естествената среда“, каза от своя страна главният изпълнителен директор на организацията The Wildlife Trusts Крейг Бенет.

От Грийнпийс в Обединеното кралство също не подкрепят решението и призоваха правителството да принуди водоснабдителните компании и строителите на жилища да инвестират в инфраструктура за по-добро управление на канализацията, така че здравето на реките да не се жертва в името на изграждането на повече домове.

Според информация на Ройтерс целта на правителството е всяка година в страната да се строят 340 000 нови жилища.