Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Срив на цените на жилищата в Обединеното кралство

Имоти

Срив на цените на жилищата в Обединеното кралство

Срив на цените на жилищата в Обединеното кралство - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с най-бързия си годишен темп от 14 години през юли, според Nationwide (бел.ред. Камара на строителите), съобщават медиите на Острова.

Данните показват, че цените са спаднали с 3,8%, което е най-големият спад от юли 2009 г.

Строителите отчитат, че лихвите по ипотечните кредити остават високи, което прави достъпността предизвикателство за купувачите на жилища.

Ипотечните разходи достигнаха най-високото си ниво от 15 години през юли, тъй като кредиторите се борят с инфлацията и несигурността относно лихвите, определени от Bank of England.

Средната цена на жилище в Обединеното кралство е £260 828, което е с 4,5% под пика през август миналата година.

Въпреки спада на цените на жилищата, по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити означават, че достъпността на жилищата „остава напрегната“, посочват от строителния бранш.

Лихвените проценти по ипотечните кредити се покачват, тъй като Bank of England повишава лихвените проценти, за да се опита да се справи с упорито високата инфлация.

Очаква се финансовата институция отново да повиши лихвите в четвъртък от 5% до поне 5,25%. Това ще бъде 14-то увеличение на разходите по заеми от декември 2021 г.

Анкети