Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Чехия с рекорден внос на руски нефт

Анализи

Чехия с рекорден внос на руски нефт

Чехия с рекорден внос на руски нефт - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Чехия използва все повече руски петрол. През първата половина на тази година делът на петрола, внасян от руския петролопровод „Дружба“, е бил около 65%. Миналата година той е бил около 56%, а през предходните години е бил по-нисък. Това заяви Барбора Пуцова, говорител на държавната компания Mero, цитирана от Czech News Agency. По този начин делът на руския петрол е най-високият поне от 2012 г. насам.

От миналата година ЕС забрани вноса на петрол от Русия, но Чешката република има изключение при използването на петролопровода Дружба. Mero е собственик и оператор на чешката част на тръбопровода „Дружба“ и на тръбопровода IKL и е единственият превозвач на суров петрол до Чешката република.

Делът на руския петрол в общия внос се увеличава през последните месеци, докато Чешката република очевидно не е изключение в Европа, като още през лятото анализатори посочиха, че рафинериите в ЕС се опитват да си осигурят повече петрол поради опасения от недостиг на суровини при транзита през Украйна.

Чешката република използва петрол от два основни източника. Единият от тях е петролопроводът Дружба, по който в страната постъпва петрол от Русия. Друга част от доставките на петрол се осигуряват от петролопровода IKL от Германия, който се свързва с петролопровода TAL от Италия. За цялата 2022 г. по тези тръбопроводи към рафинериите в Чешката република са преминали 7,4 млн. тона петрол, което е с около седем процента повече в сравнение с предходната година.

Вносът на петрол през петролопровода „Дружба“ се увеличава въпреки антируските санкции, наложени заради инвазията в Украйна. През декември миналата година влезе в сила забраната за внос на руски петрол в Европейския съюз. Въпреки това вносът по тръбопровода Дружба, чийто южен клон води през Украйна към Унгария, Словакия и Чешката република, а северният клон - към Полша и Германия, е временно освободен от ембаргото.

В бъдеще Чешката република планира напълно да се откъсне от руския петрол . Поради това през юли тази година Mero започна проектни работи за разширяване на капацитета на европейския тръбопровод TAL. Проектът за 1,6 млрд. крони трябва да увеличи капацитета за Чешката република с четири милиона тона петрол годишно от 2025 г., така че по тръбопровода ще може да се доставят до 8 милиона тона петрол годишно за страната. Това трябва да направи Чешката република независима от руския петрол . Тръбопроводът TAL започва от Триест, Италия, където се внася петрол от редица държави. Най-голям дял имат доставките от районите около Каспийско и Черно море, САЩ и Африка. От 2012 г. насам Mero притежава петпроцентов дял в тръбопровода TAL.

В миналото, освен от петрола, Чешката република зависеше и от доставките на газ от Русия. От миналата година обаче, като част от антируските санкции, ЕС започна да ограничава вноса на руски газ, а по данни на местното Министерство на промишлеността и търговията от началото на тази година в Чехия не е постъпвал газ от Русия. Той е заменен с норвежки газ и втечнен природен газ (LNG) от терминали в Нидерландия и Белгия.

Анкети