Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Денков: Ако България отмени дерогацията за руски нефт, цените на горивата ще са без промяна

Енергетика

Денков: Ако България отмени дерогацията за руски нефт, цените на горивата ще са без промяна

Денков: Ако България отмени дерогацията за руски нефт, цените на горивата ще са без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

България може да излезе от изключението „Лукойл“ да ползва руски нефт до края на 2024 година, без да се променят цените на горивата. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаряше на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Facebook.

Той припомни, че цените на горивата у нас зависят от регионалния пазар.

„Ние не можем да контролираме цените такива, каквито са. Ако някой твърди, че някой е некадърен, тогава значи всички правителства са некадърни по тази логика“, коментира Денков, предава БНР.

В България може да се ползва руски нефт до края на 2024 година, но преди ваканцията в НС беше внесено предложение дерогацията на „Лукойл“ да бъде отнета.

Резултатът от такава мярка, според депутатът и инициатор на предложението Делян Добрев, ще е да се спре финансирането към Русия. Според него от дерогацията българските граждани въобще нямат печалба, единствено „Лукойл“ и „Литаско“ се облагодетелстват от положението, като продължават да надписват горивата с 50-60 ст.

Внесоха предложение за отнемане на дерогацията на Лукойл

Според Денков, ако дерогацията за „Лукойл“ бъде отменена цените на горивата няма да се променят, но все пак премиерът е категоричен, че трябва да бъде приложен внимателен и добре обмислен подход.

„Цената на пазара - тя е такава, каквато е в региона, но ако се направят резки промени, които са необмислени, а такива бяха предлагани в Народното събрание, могат да се реализират и доста черни сценарии“, посочи още премиерът.

Той коментира и темата за възможната продажба на двата реактора за АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

„Всякакви опити да бъде построена АЕЦ „Белене“ не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори“, каза още премиерът. В отговор на въпрос той обясни, че няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори.

„Това оборудване вместо да продължава да стои там, без да има инвеститори, които са готови да го реализират, няма никакъв смисъл. Агресорът дълги години ще бъде под санкции от страна на Европейския съюз, така, че ние няма как да работим с Русия, и тъй като става дума за оборудване, което струва над милиард, всъщност е изключително добре, че се появи някакъв купувач“, каза още Денков.