Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Внесоха предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“

Енергетика

Внесоха предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“

Внесоха предложение за отнемане на дерогацията на Лукойл - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви в кулоарите на Народното събрание, че отново са внесли предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, както и второ предложение за назначаване на „особен управител“ в предприятието, предава БНТ.

„Това вероятно ще се случи в края на октомври, ще бъде разгледано от НС в началото на септември. С тази мярка очаквам да се спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са „Лукойл“, българският потребител не печели нищо“, коментира Добрев.

Резултатът от такава мярка, според Добрев, ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са „Лукойл“ и „Литаско“, българският потребител не печели нищо, подчерта той.  И обясни, че ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с цените в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

„Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, подчерта Добрев.

Той разясни, че според законови разпоредби в сила от 24 януари т.г., рафинерията трябва да внася всеки месец 70 процента от разликата, „която прибира, благодарение на дерогацията“.

„Шест месеца по-късно във фонда няма внесена нито една стотинка“, коментира Делян Добрев.

„В края на миналата година обещаха, че тази година ще платят 700 млн. лв. данъци, до момента не знам да има платени такива, а трябва да се правят авансови месечни вноски, подчерта председателят на енергийната комисия. Според мен достатъчно бяхме толерантни към „Лукойл“, те се възползват от тази дерогация само за собствена изгода“, изтъкна той.

„Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, защото в противен случай означава, че нарушават закона“, смята Добрев, предава БТА.

Анкети