Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Деница Сачева: Бюджет от 22 млрд. лв можеше да си позволи 16 млн. лв. коледни надбавки за пенсионерите

Анализи

Деница Сачева: Бюджет от 22 млрд. лв можеше да си позволи 16 млн. лв. коледни надбавки за пенсионерите

Деница Сачева: Бюджет от 22 млрд. лв можеше да си позволи 16 млн. лв. коледни надбавки за пенсионерите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

„Коледните добавки към пенсиите винаги са били традиция и са давани на хората, които са най-бедни, давани са на хората, които са под линията на бедност. В България това са около 326 000 души или 330 000 души и ако те бяха получили по 50 лева, това щеше да е 16 млн. лева в един бюджет от 22 млрд. лева“. Така бившият министър на труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева коментира в ефира на БНТ, факта, че тази година пенсионерите няма да получат коледни надбавки.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев категорично заяви, че в бюджета въобще не са разчетени такива средства. По думите му политиката, която следва правителството, е да има трайни увеличения на пенсиите, като вместо еднократната коледна надбавка от 50 лева, пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават всеки месец по 50 лева повече.

Категорично от МФ: Без коледни добавки за пенсионерите

„Това е поредната доза популизъм на Асен Василев. Тук не говорим за парите и не говорим затова, че идва Коледа, а говорим затова, че този жест щеше да покаже България като социална и солидарна държава“, допълни Сачева.

Тя обясни още, че хората, които се пенсионират през декември, ще получат автоматично по 60 лв. към пенсиите си по силата на решение, което е взето в предишно Народно събрание и тази добавка не е свързана с нищо за разлика от това, че добавките от ковид влязоха в пенсиите.

„Същевременно тези хора, които се пенсионират сега през декември, имат много по-адекватни пенсии спрямо доходите. А хората, които са с най-ниски доходи, те няма да получат коледна добавка. Тя е съвсем друг жест и съвсем друг вид политика, тя не е свързана с доходите, а е свързана с нашето отношение към бедните и повече с етиката - тема, която отдавна не присъства в българската политика“, уточни Деница Сачева.

Тя коментира и ставката от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, която засега остава:

„Това е една от мерките, с които бизнеса най-много би се изсветлил, защото това е и мярката, която на практика хората да работят на светло. Когато да криеш доходите ти се струва по-евтино от това да си плащаш данъците, обикновено предпочиташ да ги криеш. Смятам, че към момента тази мярка не е дала своя пълен ефект, за да могат да се вземат последващи решения.“

Анкети