Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. До няколко години: Търсенето на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх

Анализи

До няколко години: Търсенето на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх

До няколко години: Търсенето на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Търсенето на петрол, газ и въглища се очаква да достигне своя връх в световен мащаб през това десетилетие за първи път, въпреки че се увеличава използването на по-чиста енергия и електрически превозни средства, се казва в статия на ръководителя на Международната агенция по енергетика (МАЕ) във в. „Файненшъл таймс“.

Годишната прогноза на МАЕ за световната енергетика, която трябва да бъде представена следващия месец, ще покаже, че „светът е на прага на историческа повратна точка“, пише изпълнителният директор Фатих Бирол в рубриката на FT.

Промяната ще има последици за борбата с изменението на климата, тъй като ще ускори максимума на емисиите на парникови газове, каза Бирол.

Въз основа на правителствените политики в световен мащаб търсенето на трите изкопаеми горива „ще достигне своя връх през следващите няколко години“, каза Бирол, чиято организация, базирана в Париж, съветва развитите държави.

„За първи път през това десетилетие се вижда пик в търсенето на всяко от горивата“, пише той и добавя, че това се случва по-рано, отколкото мнозина са очаквали.

Бирол заяви, че промяната се дължи главно на „грандиозния ръст“ на технологиите за чиста енергия и електрическите превозни средства, както и на структурните промени в китайската икономика и последиците от енергийната криза.

В доклада си от юни МАЕ вече прогнозира, че пикът на световното търсене на петрол е "видим" преди края на десетилетието, но за първи път прави подобна оценка за въглищата и газа.

Ръстът на електромобилите се отразява на търсенето на петрол, казва Бирол.

В края на това десетилетие търсенето на газ ще намалее в развитите икономики, тъй като все повече се използват термопомпи и възобновяеми енергийни източници, а Европа се отказва от руските доставки след войната в Украйна.

Търсенето на въглища ще достигне своя връх „през следващите няколко години“, добави той, като посочи намаляващите инвестиции в изкопаеми горива и ръста на възобновяемата енергия и ядрената енергетика в най-големия потребител Китай.

Симоне Талиапиетра, експерт по въпросите на климата и старши научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел, заяви, че новите прогнози на МАЕ „илюстрират, че макар и все още твърде бавно, глобалният енергиен преход напредва решително“.

Анализатори от Royal Bank of Canada заявиха в бележка, че новите прогнози на МАЕ подчертават „успеха на законодателството в подкрепа на възобновяемите енергийни източници“.

„Въпреки това все още има възможност политиците да направят повече за ускоряване на енергийния преход и постепенното отказване от изкопаемите горива, като дебатите в големите икономики продължават в области като възвръщаемост на възобновяемите източници и достъпност“, заявиха анализаторите на RBC.

Анкети