Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Добър сигнал: Бизнес очакванията сред търговците на дребно в Германия леко се подобряват през май

Анализи

Добър сигнал: Бизнес очакванията сред търговците на дребно в Германия леко се подобряват през май

Добър сигнал: Бизнес очакванията сред търговците на дребно в Германия леко се подобряват през май - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Леко подобрения на нагласите сред търговците на дребно в Германия през май отчитат от мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo.

Според данните индексът, проследяващ настроенията сред търговците в страната се е покачил до -13,3 пункта през май, докато през април беше на ниво от -14,5 пункта. Въпреки че възходящото движение отразява малко по-добри бизнес очаквания, перспективите според бизнеса остават песимистични.

Подиндексът, установяващ  текущите нагласи на бизнеса за търговия на дребно, остава без промяна през май спрямо април - на ниво минус 2,1 пункта.

„Европейското първенство по футбол едва ли ще даде забележим тласък на продажбите на търговците на дребно като цяло“, казва експертът на Ifo Патрик Хепнер.

„Само супермаркетите и търговците на дребно на напитки, както и специализираните спортни магазини, могат да почувстват положително въздействие от това голямо спортно събитие“, добавя той.

През май магазините от типа „Направи си сам“, търговците на велосипеди и търговците на дребно на електронни стоки и електронни домакински уреди оцениха текущото си състояние като значително по-положително.

Подобрени бизнес условия също отчитат автокъщите и търговците на дребно с храни. За търговците на битова електроника и мебелните магазини обаче ситуацията остава предимно мрачна.

В много дейности, които са част от търговията на дребно, се очаква цените да продължат да растат в краткосрочен план. Това се отнася по-специално за търговията на дребно с храни и за търговците на дребно на електронни стоки и електронни домакински уреди. „Цените на велосипедите и продуктите за потребителска електроника, от друга страна, може да спаднат в близко бъдеще“, коментира още Хепнер.