Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕБВР понижава прогнозата за растеж на БВП на Турция

Анализи

ЕБВР понижава прогнозата за растеж на БВП на Турция

ЕБВР понижава прогнозата за растеж на БВП на Турция - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Засегнатата от земетресение икономика на Турция ще нарасне през тази година с по-малко от предварително прогнозираното, а руското производство ще се свие много по-малко от очакваното въпреки санкциите за войната в Украйна, заяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

ЕБВР прогнозира, че БВП на Турция ще нарасне с 2,5 % през тази година, като намали предварителните прогнози за 3,0 % и се позова на въздействието на „неортодоксалната" разхлабена парична политика наред с едно от най-високите нива на инфлация в света, както и на смъртоносното земетресение през февруари.

Броят на загиналите при най-тежкото съвременно бедствие в Турция възлиза на повече от 50 000 души. По официални оценки щетите, нанесени от земетресението през февруари, възлизат на повече от 100 млрд. долара, съобщи ЕБВР.

Междувременно Турция е изправена пред втори тур на президентските избори в края на този месец, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган се доближи до част от процентния пункт, за да победи светския претендент Кемал Кълъчдароглу на първия тур.

„През последните няколко години Турция даваше приоритет на растежа пред макроикономическата стабилност“, заяви пред АФП главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

„Има ограничение за това колко дълго може да се води неконвенционална политика и да се пренебрегват основните закони на икономиката.“

„Така че, независимо от това кой ще спечели, новото турско правителство го очакват някои трудни решения.“

Връщайки се към Русия, ЕБВР прогнозира, че нейната икономика ще се свие с 1,5 % в сравнение с предишната оценка за 3,0 % свиване.

Повишението за ключовия производител на енергоносители беше обусловено от по-високите очаквания за цените на петрола и от това, че западните санкции го принуждават да продава на други места.

ЕБВР е създадена през 1991 г., за да помогне на страните от бившия съветски блок да възприемат свободни пазарни икономики, но оттогава разшири обхвата си до Близкия изток и Северна Африка, като обхваща общо 29 държави