Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Египет купува близо половин милион тона руска пшеница в частна сделка

Анализи

Египет купува близо половин милион тона руска пшеница в частна сделка

Египет купува близо половин милион тона руска пшеница в частна сделка - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Египет закупи около половин милион метрични тона руска пшеница в частна сделка, казаха четирима търговци пред Ройтерс. Според информацията африканската държава е успяла да договори цена под тази на борсите.

Един от най-големите вносители на пшеница в света, Египет миналата година започна да се ориентира към директни покупки вместо търгове, след като войната в Украйна прекъсна изкупуването му, припомня агенцията.

Сделката е между държавният главен орган за доставки на стоки (GASC) и търговска фирма Solaris от петък. Изтъргуваното количество зърно е 480 000 метрични тона руска пшеница на цена около 270 долара за тон на база цена и навло (C&F), казаха търговците.

GASC не беше открит веднага за коментар.

Търговците коментират пред Ройтерс, че цената е възможно да е под неофициалния праг, определен от руското правителство за контролиране на цените на пшеницата на вътрешния пазар.

Според експертите ниската цена не е правно обвързваща, но се очаква доставчиците да следват инструкциите на руското министерство на земеделието.

На пазара липсва яснота относно нивото на руската минимална цена, посочва Ройтерс.

Търговците твърдят, че има различни минимални цени за частни продажби и продажби при публични търгове, както и различни цени за продажби през всеки месец между септември и декември и отстъпки за по-ниски протеинови класове пшеница.

В търг миналата седмица всички руски доставчици бяха подали оферти на минимална цена от 270 долара за метричен тон на база FOB, като цените C&F варираха между 286,25 и 291 долара за метричен тон.

Тогава търговци коментираха за Ройтерс, че това е натежало върху конкурентоспособността на руската пшеница, като вместо това GASC купува по-евтина румънска и френска пшеница. Според данните в петък Египет е договорил и покупка на зърно от България.

След като войната в Украйна наруши износа на пшеница от страната, Египет разчиташе основно на сравнително евтиното руско зърно. Миналата година министърът на доставките на Египет каза, че закупуването директно от доставчици му позволява да договори по-добри цени в моменти на несигурност.

Северноафриканската страна страда от криза в чуждестранна валута, след като войната в Украйна причини широк шок на икономиката ѝ, карайки я да започне да отлага плащанията за зърно.

Правителството наскоро подписа споразумение за заем от 500 милиона долара с Експортната служба на Абу Даби (ADEX) за закупуване на вносна пшеница от базирания в ОАЕ агробизнес Al Dahra.