Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерт: 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е заместваща мощност на енергията от Маришкия комплекс

Анализи

Експерт: 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е заместваща мощност на енергията от Маришкия комплекс

Експерт: 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще е заместваща мощност на енергията от Маришкия комплекс - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Със затварянето на въглищните централи около 2038 г. и с постепенното излизане от експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, седми блок ще се яви като заместваща мощност на базовата енергия от Маришкия комплекс, а осми блок би следвало да се яви като заместваща мощност на пети.

Това поясни в ефира на БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и преподавател в Софийския университет и УНСС.

Според него „балансът ще се върже“, защото населението като основен потребител на ток намалява, а индустрията през последните 10 години потребява относително постоянни количества.

„Сроковете за седми блок ми се виждат леко оптимистични. Не виждам 2033 г. как ще имаме блок, пуснат в експлоатация“, посочи Найденовв относно оповестения от правителството срок за изграждане на новата ядрена мощност.

Седми блок е на много по-напреднал етап от осми, за осми тепърва трябва да се вземе решението по принцип, уточни специалистът.

По думите на Найденов площадка №2 може да поеме две ядрени съоръжения, но всеки ядрен блок се лицензира самостоятелно, като осми блок си върви по самостоятелна писта.

По повод драстично повишената цена у нас на газа за ноември, която вчера КЕВР утвърди, Найденов отбеляза, че е притеснен.

Утвърдено от КЕВР: Цената на природния газ за ноември скача с 36 % до 82,12 /MWh

„Това, което ни притесни, е резкият скок от месец за месец. При условие, че за октомври цената беше 66 лева, това е сериозен скок.“, коментира експертът.

„Това тотално обърква всякакви планове на предприятията. Виждаме забавяне на европейската икономика. Нашите поръчки се свиват. Ние сме експортно ориентирана индустрия“, коментира Ивайло Найденов. По думите му вече има сигнали за затруднена реализация в някои сектори.

Всяко предприятие има различен дял на газа, който взема от „Булгаргаз“, уточни Ивайло Найденов и обясни, че „Булгаргаз“ им дава достъп до „този дълъг договор с Азербайджан, който когато започват волатилностите по спот пазарите, дава стабилност на цената“.

Запитан как ще се отрази на индустрията, ако цената се повиши и през декември, Найденов отбеляза:

„За два месеца няма да фалираме. Сега не виждаме такива екстремуми като миналата година, но 50 евро на мегават час не са нормални цени. В САЩ газът е 5-6 пъти по-евтин и не можеш да се бориш на международните пазари с конкурент от САЩ или от Турция.“

„За газ компенсации не получаваме и не сме получавали. За електроенергията компенсации се получават до края на 2023 г.“, заяви още той.

Според него е необходимо „да се мисли за механизъм за продължаване на компенсациите и след 1 януари“, така че да се гарантира конкурентна цена за енергоинтензивните индустрии.

Анкети