Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Анализ: „Лукойл Нефтохим Бургас“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Анализи

Анализ: „Лукойл Нефтохим Бургас“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Анализ: Лукойл Нефтохим Бургас заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с продукти, произведени от руски петрол. Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес" (Global Witness), базирания в София Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Дерогацията от ембаргото на ЕС е генерилала за българският бизнес на Лукойл свръхпечалба от около 3 милиарда долара след руската инвазия в Украйна, което е около 4% от общия руски петролен бюджет, като същевременно „Лукойл Нефтохим Бургас“ може да е нарушил условията за освобождаване на България от санкции, чрез директното прехвърляне към Холандия на петролни продукти, произведени от преработката на руски суров петрол“, се посочва в доклада, публикуван на сайта на Центъра за изследване на демокрацията.

Според данните в разследването от бургаската рафинерия „Лукойл“ са натрупали огромни печалби чрез износ на петролни продукти от руски нефт за трети страни, включително и за държави от ЕС, заобикаляйки санкциите срещу Русия, благодарение на дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г. За четири месеца тази схема е генерирала почти 1 милиард евро в бюджета на Русия.

Изложените в доклада факти приковаха вниманието и на чуждестранните медии, които цитираха части от разследването, в които се посочва, че възползвайки се от дерогацията, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС, като продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в САЩ.

По думите на Мартин Владимиров - енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за „Лукойл“.

„Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски - около 5%. Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат , ако се вземат предвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара“, подчерта в ефира на БНТ експертът.

„Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат за това „Лукойл“ да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара. Току що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация „Global witness“ и финландски център за енергийни проучвания - само за тази година от март до юли „Лукойл“ е генерирал допълнително 1 млрд. евро - както заради потреблението у нас на руски суровт нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят. Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна. Дерогацията не е дадена на „Лукойл“ за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители“, обобщи експертът.

 

Анкети