Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерт от БАБХ посочи какво е качеството на храните у нас

Анализи

Експерт от БАБХ посочи какво е качеството на храните у нас

Експерт от БАБХ посочи какво е качеството на храните у нас - Tribune.bg
Снимка:

„Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител“, заяви пред Нова тв д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция „Контрол по храните“ в БАБХ.

Експертът припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити.

„Когато пише „Българско кисело мляко“ на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие - при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни той и подчерта, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките.

По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил две от основните БДС-та.

„Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания“, категоричен е експертът.

Анкети